Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi Büntetőbíróság: Vizsgálni lehet az afganisztáni háborús bűncselekményeket

2020. március 5., csütörtök 15:19

Megkezdődhet az Afganisztánban elkövetett esetleges háborús bűncselekmények kivizsgálása, hozta meg a döntést a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fellebbviteli tanácsa. A Hágában működő bírói szerv úgy határozott, hogy az előzetes vizsgálatok az ügyben mégiscsak eléggé megalapozottak ahhoz, hogy feltételezni lehessen, háborús bűncselekményeket követtek el az országban.

Pjotr Hofmanski, a fellebbviteli tanács elnöke azt mondta, az eljárás folyamán nem szabad kizárólag előzetes kivizsgálások eredményeire hagyatkozni.

Az ügy előzményeként 2017 novemberében a szervezet főügyésze, Fatou Bensouda bírósági jóváhagyást kért egy hivatalos vizsgálat lefolytatásához, mondván, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az afganisztáni misszió amerikai katonái és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai kínzást és más jogsértő módszereket alkalmaztak foglyokkal szemben, főként 2003 és 2004 között, írja az MTI.

A Bensouda által kérvényezett vizsgálat a tálibok által elkövetett esetleges atrocitásokra is kiterjedt volna. A főügyész kezdeményezését 2019 novemberében a bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy bár lenne alapja a vizsgálatnak, túl sok idő telt el, Afganisztán pedig vélhetően nem működne együtt, mindez pedig valószínűtlenné tenné, hogy sikeres legyen a vizsgálat.

Miután Donald Trump amerikai elnök is ellenezte főügyész kivizsgálási kérelmét, az amerikai kormányzat visszavonta Bensouda amerikai vízumát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát 122 ország írta alá, köztük az összes európai uniós tagállam, az Egyesült Államok azonban távol maradt ettől, és nem fogadja el a bírói testület legitimitását.

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók vezetői február végén Dohában történelmi jelentőségű békemegállapodást írtak alá, amely remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában.

Rovatok