Index Vakbarát Hírportál

Autóval döntötték ki a Húsvét-sziget egyik híres szobrát

2020. március 5., csütörtök 14:23

Egy chilei férfi pickupjával kidöntött egyet a Húsvét-sziget híres moai szobrai közül – írja a Guardian. A vasárnapi baleset után a férfit letartóztatták nemzeti műemlék megrongálása miatt. Még a talapzat is megsérült, amin a fej állt.

A szigeten, amit az őslakosok Rapa Nuinak hívnak, nagyjából ezer kőfej található. Ezek a moaik, és az őslakosok számára az elhunyt rokonok megtestesüléseik, így őket még jobban megrázta az eset. A Ma'u Henua közösség (ők gondozzák a szobrokat) elnöke, Camilo Rupa szerint az eset szándékos volt, támadás a kultúrájuk ellen.

Pedro Edmunds Paoa, a sziget polgármestere szerint balesetről van szó, egyszerűen nem működött az autó fékje. Szerinte az eset inkább arra világít rá, hogy szigorúbb forgalmi szabályozásra van szükség a régészeti területek környékén. Felhívta arra a figyelmet, hogy amikor erről tárgyaltak, mindenki elvetette, hogy szigorúan megszabják, hol közlekedhetnek autók az ásatások környékén, míg a városi tanács támogatta a tervet, mert ők fel voltak készülve, hogy egyre több új lakó és turista érkezik majd a szigetre. 2012-ben 8 ezren éltek a szigeten, ma már 12 ezren, és havonta nagyjából ugyanennyi turista érkezik a szigetre.

Tavaly nyáron a British Museum szakértői látogatták meg a szigetet, hogy segítsenek a szobrok megőrzésében. Azután érkeztek, hogy a chilei kormány 2018-ban visszakérte a Hoa Hakananai'a nevű 2,13 méteres bazaltszobrot, amit brit tengerészek vittek el 150 évvel ezelőtt. Norvégia már 2019-ben bejelentette, hogy visszaadnak több ezer műtárgyat, amit az egyik nagy felfedezőjük hazavitt a szigetről.

Edmunds szerint nem feltétlenül kell visszaküldeni, a Hoa Hakananai'a nagykövetként Angliában maradhatna. Az is elég lehet, ha a brit kormány rendszeresen támogatja a szigeten maradt szobrok fenntartását.

Rovatok