Index Vakbarát Hírportál

Megakadályozták egy mentőhajó kikötését Leszboszban

2020. március 5., csütörtök 21:16

Leszbosziak egy csoportja megakadályozta, hogy a Mare Liberum nevű, menekültek felkutatásával és mentésével foglalkozó humanitárius szervezet hajója kikössön a görögoroszági sziget Mitilíni kikötőjében - írta meg az MTI.

A rakparton összegyűlt kb ötven lakos sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra - jelentették újságírók a helyszínről. A hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre. A Mare Liberum közölte, hogy több támadást is elszenvedett a szigeten, ahol egyre nő a feszültség. Az elmúlt héten több újságírót és segélymunkást is bántalmaztak Leszboszon, őket helyi lakosok azzal vádolták, hogy támogatják a menekültek és bevándorlók érkezését.

A leszboszi befogadó központokban jelenleg legalább 20 ezer ember tartózkodik katasztrofális körülmények között.

További húszezer Számosz, Kósz, Lerósz és Híosz szigetén zsúfolódik össze a 6000 főre tervezett befogadó központokban.

A török kormány múlt pénteken jelentette be, hogy megnyitja a kapukat Európa felé, és felfüggeszti a közúti és határellenőrzéseket. Olyan esetről is érkezett hír, miszerint a törökök fegyverrel igyekeznek átzavarni a menekülteket a határon. Arról, hogy Erdoğan játszmájának milyen hatása lehet Európára, itt írtunkebben a videóban pedig összefoglaltuk a legfontosabb fejleményeket.

Csak a hét végén kilencszázan érkeztek a szigetekre. A görög kormány csütörtökön is kitartott amellett, hogy lakatlan szigeteken épít befogadó központokat, miután a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén építendő központok terve a lakosság heves ellenállásába ütközött. Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy Görögország gyorssegélyt kap a menekültek megfékezésére.

Rovatok