Index Vakbarát Hírportál

A Putyin-Erdogan találkozó előtt pár órával indítottak légicsapást Szíriában

2020. március 5., csütörtök 12:47

15 ember meghalt, 18-an pedig megsebesültek egy csütörtöki légicsapásban Szíria északnyugati, lázadók kezén lévő részén, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára hivatkozva. 

A rakéták egy baromfitenyészetet találtak el, amely épületeiben több menekült család húzta meg magát. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

A megfigyelőközpont szerint a támadást az orosz légierő indította Maaret Muszrín faluban, ahol ezrek kerestek menedéket a térségben dúló harcok elől. 

A légicsapás minden bizonnyal szóba kerül a csütörtöki török-orosz csúcstalálkozón.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozik Moszkvában, és a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről fognak tárgyalni.

Oroszország a damaszkuszi kormány, míg Törökország a Szíria Idlíb tartományát védő ellenzéki milíciák szövetségese. A szíriai hadsereg december elején offenzívát indított a lázadók kezén lévő területek visszaszerzésére, amihez az orosz haderő nyújt légi támogatást. Törökország válaszul katonák ezreit küldte a térségbe. Az idlíbi harcok miatt százak vesztették életüket és milliók kényszerültek menekülésre. Sokan a közeli török határt vették célba.

A konfliktus okairól és részleteiről ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

Rovatok