Index Vakbarát Hírportál

Putyin és Erdoğan megállapodott: tűzszünet lesz Idlíbben

2020. március 5., csütörtök 19:34

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban, jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtökön, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában. Viszont az AFP szerint arról is beszélt, hogy Törökország teljes erővel visszavág, ha bármilyen támadás éri Szíriában.

Putyin a közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a török partnerével elért megoldás reményei szerint elvezet a katonai tevékenység befejezéséhez, véget vet a civil lakosság szenvedésének, és segít a humanitárius válság megfékezéséhez Idlíbben, írja az MTI.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az idlíbi rendezésről 2018-ban Szocsiban elért memorandum kiegészítő jegyzőkönyveként ismertetett, csütörtökön elért megállapodást ismertetve közölte, hogy Törökország és Oroszország közösen fogja megsemmisíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristaként elismert szervezeteket.

Oroszország a damaszkuszi kormány, míg Törökország a Szíria Idlíb tartományát védő ellenzéki milíciák szövetségese. A szíriai hadsereg december elején offenzívát indított a lázadók kezén lévő területek visszaszerzésére, amihez az orosz haderő nyújt légi támogatást. Törökország válaszul katonák ezreit küldte a térségbe.

Szíriában a kormányerők egyik légicsapásában meghalt 33 török katona a múlt hét végén. Ankara válaszul 200 kormányzati célpontot bombázott, ahol 309 fegyveres halhatott meg. Ezután a török kormánypárt szóvivője arról beszélt, az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket.

A konfliktus okairól és részleteiről ebben a cikkben írtunk részletesebben, a görög-török határon kialakult helyzetről pedig itt írtunk.

Rovatok