Index Vakbarát Hírportál

Arizonában eltiltanák a transznemű diákokat az iskolai sportoktól

2020. március 5., csütörtök 11:38

Az arizonai képviselőház elfogadta a törvényjavaslatot, ami minden diákot arra kötelezne, hogy iskolai és egyetemi sporteseményeken születési nemével induljon – írja az ABC News. A Védjük Meg a Női Sportokat nevű törvényjavaslat kifejezetten a transznemű diákok ellen készült, mert a beterjesztő Nancy Barto republikánus képviselő szerint félti a sportok fair jellegét.

A javaslat szerint az iskolák és az egyetemek kötelesek biológiai nem alapján meghatározni férfi és női sportokat.

A törvényjavaslatot kedden egy hat órás vita után fogadta el a képviselőház 31-29 arányban. Barto a férfiak és a nők közötti fiziológiai különbségekre hivatkozva írta meg a törvényt. Beszélt a tüdőméret-, izomtömeg-, és tesztoszteron-szintbeli különbségekről, amik szerinte tagadhatatlan előnyt jelentenek a férfiak számára. Ha egy diák nemét valaki kétségbe vonja, akkor orvosi nyilatkozattal és DNS-teszttel bizonyíthatja azt.

A javaslat ellenzői szerint ezzel csak az LMBTQ fiatalok életét nehezítik meg. A demokrata párti Kristen Engel szerint nem a női sportok lesznek fairebbek, egyszerűen csak jogi csatatérré változtatják azokat. Engel szerint úgy meg fog gyarapodni a gyanúsítgatások száma, hogy a legtöbb iskola egyszerűen kihátrál majd az ilyen rendezvényekből. A diákok és az iskolák kaptak némi védelmet a visszaélések ellen.

A javaslat ellen tiltakozott például az Arizona Diamondbacks nevű baseballcsapat, a PayPal, és az Uber. A következő lépés az, hogy a szenátus megtárgyalja a javaslatot és megszavazza, és még nem tudni, hogy ha a szenátuson is átmegy, akkor a kormányzó aláírja-e majd.

Jelenleg az államban minden diák a saját nemi identitása szerint indulhat sporteseményeken, és ha egyszer valaki megkapta az engedélyt, hogy valamilyen neműként induljon, akkor azt többet már nem kell megújítani. Minden iratot kérvényt és megbeszélést bizalmasan kezelnek.

Rovatok