Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban 49-en haltak meg, sok új fertőzött Franciaországban

2020. március 6., péntek 18:00 | aznap frissítve

Egyre többen és gyorsabban fertőződnek le azokban az országokban, ahol már egy ideje terjed a koronavírus. Olaszországban egy nap alatt 49-en haltak meg, a franciák országos szintű járványra készülnek, míg Romániában is bukkantak fel új fertőzöttek. Ez történt pénteken a szomszédságban (ebben a cikkben pedig olvashat arról is, hogy a világban mi).

Olaszország

Csütörtök este 148 volt az olaszországi áldozatok száma, ez péntekre 197-re nőtt, átlagéletkoruk 81 év. Az olasz fertőzöttek száma elérte a 4636-t, Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője szerint több mint 70%-uk férfi. A Corriere della Sera nevű olasz lap arról írt, problémát okoz az is, hogy már közel 150 háziorvos került karanténba: ez a fertőzöttek ellátását is nagyban megnehezíti. 

Az országban már bezárták a mozikat, színházakat és iskolákat, illetve a vírus miatt április elejéig minden sporteseményt zárt kapuk mellett rendeznek meg (utóbbi mondjuk az olaszoknak annyira nem tetszik). A kormány újabb intézkedések bevezetését tervezi, többek között a bíróságok működésének felfüggesztését is. 

Franciaország

Pénteken két újabb halálos áldozata lett a koronavírusnak, ezzel már kilencre emelkedett a halálos esetek száma. A fertőzöttek száma közel 600-ra emelkedett, miután csak pénteken 154 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, írja az MTI.

Az egészségügyi tárca szerint a január óta tartó járványban eddig 577-en betegedtek meg, ebből 154 beteget pénteken diagnosztizáltak. Mivel a vírus főként az időseket érinti, Emmanuel Macron államfő arra kérte az állampolgárokat, hogy próbálják meg ne látogatni idősebb hozzátartozóikat egy ideig a biztonság érdekében. Az államfő csütörtökön arról beszélt, hogy szerinte elkerülhetetlen az országos járvány Franciaországban.

Közel 150 iskolát bezártak a vírus terjedése miatt, ami kb. 45 ezer diákot és 3 ezer tanárt, oktatási intézményi dolgozót érint. A francia parlament is szünetelteti jelenleg a plenáris üléseket, pláne, miután csütörtök este az egyik képviselő tesztje pozitív lett. Nagy kérdés egyelőre, hogy a március 15-én és 22-én lévő kétfordulós önkormányzati választás sorsa mi lesz, ezzel kapcsolatban egyelőre még nem döntöttek a franciák.

Románia

Február 27-én jelent meg Romániában az első fertőzött, azóta kilencre emelkedett a fertőzöttek száma: ebből három új fertőzöttet pénteken azonosítottak. A legutóbbi fertőzött Olaszországban kapta el a vírust, csütörtökre be is lázasodott. Az Olaszországból visszatérő 40 éves férfi mellett egy 16 éves temesvári fiú és az ő osztálytársa, egy 16 éves lány is kórházban van. A hatóságok közlése alapján jelenleg 21 személy van intézményes karanténban az országban, további 12 158 pedig otthonában várja, hogy megjelennek-e rajta a fertőzés tünetei.

Ausztria

Ausztriában 12 új fertőzöttet diagnosztizáltak, így összesen 56 koronavírusos beteg van az osztrákoknál. Bécsben és a karintiai Veldenben is bezártak egy iskolát, Bécsben két tanárnál is jelentkeztek tünetek. Egy másik bécsi iskolában egy egész osztály számára karantént rendeltek el, mert egy diáknál jelentkeztek a tünetek. Ausztriában egyelőre országos szintű iskolabezárásra nem kell számítani.

Németország

A Robert Koch országos járványügyi intézet szerint a péntek napközbeni állás alapján jelenleg 639 koronavírussal fertőzött beteg van Németországban. Ez a szám egy napja 400 volt, előtte 240, míg egy héttel korábban mindössze 63. Az ország 16 tartományából 15-ben van legalább egy fertőzött, kivéve Szász-Anhalt. A fertőzöttek közel fele Észak-Rajna-Vesztfáliában van, de Bajorországban és Baden-Württembergben is jelentős a betegek aránya. Halálos kimenetelű eset még nem történt.

Emellett

Rovatok