Index Vakbarát Hírportál

Amerikai légi csapás végzett az as-Sabáb terrorszervezet egyik parancsnokával

2020. március 8., vasárnap 17:42 | aznap frissítve

Szomáliában megölték az as-Sabáb terrorszervezet egyik fontos parancsnokát, Besir Korgabot – írja a BBC. Az USA és Szomália közös légi csapást hajtott végre Saacow-nál február 22-én, bár erről még csak most számolt be a szomáliai állami rádió. Az USA még nem erősítette meg a hírt, de Korgab családja igen.

Az MTI információi szerint a Besir Korgab az as-Sabáb tízfős vezetőségének a tagja volt. Az AFRICOM szerint részt vett annak a támadásnak a megtervezésében, amelyet január elején egy amerikai–kenyai közös támaszpont ellen intéztek a terroristák kenyai területen. A támadásban három amerikai katona esett el.

Besir Korgab elsőrendű operatív parancsnok volt, az utóbbi több mint egy évtizedben fontos szerepet játszott a terroristák tevékenységében

– mondta Christopher Kams ezredes, az AFRICOM szóvivője Nairobiban a sajtónak.

Január 5-én az as-Sabáb egy kommandója heves támadást intézett a Szimba tábornak nevezett katonai támaszpont ellen Kenya délkeleti részén, nem messze a szomáliai határtól. A támadás több órán át tartott, és az amerikai katonákon kívül számos áldozata volt.

Az Egyesült Államok ötmillió dollár vérdíjat ajánlott fel a Korgab kézre kerítését szolgáló információkért.

Rovatok