Index Vakbarát Hírportál

A német járványügyi intézet szerint az ország 60-70%-át megfertőzheti a vírus

2020. március 10., kedd 20:14

Kedd délutánig összesen 1458 koronavírusos fertőzést tartottak számon Németországban, ami 234-gyel több, mint a hétfői adatok szerint. Az országban már két halálos áldozata is van a járványnak, ami már Németország összes tartományát elérte, így ez volt a fő téma a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának zárt ajtók mögött tartott keddi ülésén. Németországi összefoglaló az MTI hírei nyomán.

Németországban csak a múlt héten 35 ezer korornavírus-teszthez vettek mintát, részben a korán elkezdett és alapos szűréssel is indokolják, amiért náluk kevesebb a fertőzött, hiszen a betegeket korán izolálják.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője keddi tájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy Németország még csak a járvány kezdeténél tart, a fertőzések és a súlyos esetek száma tovább emelkedik, és az eddigi 2 után további halálos áldozatokat is szed majd a Covid-19.

Az RKI számításai szerint az új típusú koronavírus a lakosság 60-70 százalékát megfertőzheti. A kérdés csak az, hogy milyen ütemben.

A legfontosabb dologként az ütem lassítását emelték ki, ami elősegítheti, hogy az ellátórendszer megbirkózzon a terheléssel.

Sajtójelentések szerint erről beszélt Angela Merkel kancellár is pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának zárt ajtók mögött tartott keddi ülésén, kiemelve: nagyon is valószínű, hogy a lakosság mintegy 60 százalékát érinti majd valamilyen módon a járvány.

Merkel kiemelte, hogy a lehető legszigorúbb hatósági fellépés szükséges, és le kell mondani valamennyi nagyobb rendezvényt, amelyet nem feltétlenül szükséges megtartani. "Vannak rosszabb dolgok az üres lelátók előtt lejátszott labdarúgó mérkőzéseknél" – idézte a frakcióülés egy résztvevője a kormányfőt a Die Welt című lap beszámolója szerint.

A kancellár a járvány gazdasági hatásairól hangsúlyozta, hogy nem "klasszikus gazdaságélénkítő csomag" szükséges, hanem a vállalatok likviditását, fizetőképességének fenntartását szolgáló áthidaló állami támogatás.

A folytatásban Merkel csütörtökön a tartományi kormányfőkkel találkozik, pénteken pedig szakszervezetek és munkaadói érdekképviseletek vezetőivel egyeztet.

Keddre minden tartományában megjelent az új típusú koronavírus, a járvány utolsóként Szász-Anhaltot érte el, ahol 5 fertőzést regisztráltak a keddi hivatalos adatok szerint.

Szintén kedden a 16 tartomány közül 7-ben (Bajorország, Bréma, Észak-Rajna-Vesztfália, Hessen, Schleswig-Holstein, Rajna-vidék-Pflaz és Türingia) döntöttek az 1000-nél több embert befogadó rendezvények törléséről, érvényesítve a szövetségi kormány startégiáját, amelynek célja az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességének fenntartása érdekében a járvány lassítása.

Ezzel együtt Berlin kormánya bejelentette, hogy az állami fenntartású kulturális intézményekben, így a színházakban, operákban és koncerttermekben is elmaradnak az 500 főnél nagyobb közönség előtt tartandó előadások, koncertek  és egyéb rendezvények, egyelőre a tavaszi szünet végéig, április 19-ig.

Rovatok