Index Vakbarát Hírportál

Egész Olaszországban bezár minden, ami nem élelmiszerbolt vagy gyógyszertár

2020. március 11., szerda 22:12

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte szerda este bejelentette, hogy az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével minden boltot bezárnak Olaszországban, írja az Il Sole. A miniszterelnök arról beszélt, hogy Olaszországban

most minden kereskedelmi tevékenység beszüntetése a legfontosabb, ez alól csupán az alapvető szükségleteket kiszolgáló boltok és a gyógyszertárak képeznek kivételt.

Conte tehát kiterjeszti a Lombardiára már érvényes szabályokat. Észak-Olaszország bizonyos régióiban az eredeti rendelet szerint már több helyet bezártak, köztük templomokat, mozit, színházat, edzőtermeket. A miniszterelnök most ezt a javaslatot terjesztette ki az egész országra. Az országban korábban már bezárták az iskolákat, illetve a mozikat, múzeumokat és színházakat is. Az új rendelet szerint emellett bezár még:

A termelő üzemeket és gyárakat nem állítják le, amennyiben azok betartják az egészségügyi előírásokat. A mezőgazdasági és állattenyésztési ágazat tovább működhet.

Az olasz kormány hétfőn jelentette be, hogy – Lombardiához hasonlóan – egész Olaszországot lezárják. A döntésre azért volt szükség, mert ezzel igyekeznek megfékezni a járvány folyamatos terjedését.

Olaszországban csak a szerdai napon több mint 2000 új megbetegedést és közel 200 koronavírus miatti halált jelentettek be. A vírus napok óta ezernél is több embert fertőz le minden egyes nap, az országban jelenleg több mint 10 ezer ember fertőzött. A környező országok sorra zárják le Olaszországgal közös határaikat, járatok pedig nem közlekednek, az országban utazásstop is van az országzár miatt.

(Borítókép: Maszkot viselő vásárló egy piacon Milánóban. Fotó: Flavio Lo Scalzo / Reuters)

Rovatok