Index Vakbarát Hírportál

Percekkel a beiktatása előtt adta vissza Romániában a kormányfői megbízását Florin Citu

2020. március 12., csütörtök 17:36 | aznap frissítve

Visszaadta kormányfői megbízását Florin Citu ügyvivő pénzügyminiszter – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal, alig néhány perccel a kormány beiktatása érdekében összehívott parlamenti ülés előtt – írja a Transindex.

A döntés előtt pár órával derült ki, hogy a román alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az előrehozott választások kiírását

Florin Citu, aki a korábban bizalmi szavazáson megbuktatott Ludovic Orban miniszterelnök kormányának pénzügyminisztere volt, utólag a Facebook-oldalán magyarázta döntését. Remélte, hogy az előrehozott választásokon ismét pártjának elnökét, Ludovic Orbant választották volna a miniszterelnöknek, az alkotmánybíróság döntése után azonban már nem lesz lehetőség annak megtartására, és ilyen nehéz időkben a pártelnöke mellett kell állnia. Román sajtóinformációk szerint Klaus Johannis elnök ismét Ludovic Orbant fogja felkérni kormányalakításra. 

Klaus Iohannis államfő csütörtök este azt mondta: tiszteletben tartja Citu döntését, amely szerinte „politikai érettségről” tanúskodik. Iohannis péntekre ismét kormányalakítási egyeztetésekre hívta a pártokat, ugyanakkor felszólította a parlamentet: gyorsítsa fel az új kormány beiktatásával kapcsolatos eljárást, hogy Romániának jövő hét közepéig teljes jogkörű legitim kormánya legyen.

Az elnök nem részletezte Citu visszalépésének hátterét, hanem arra helyezte a hangsúlyt, hogy a koronavírus-válság közepette nincs helye a politikai torzsalkodásoknak, és az állami hatóságoknak – amelyeknek szerinte hatékonyan sikerült megelőzniük a járvány romániai terjedését – minden energiájukat a lakosság egészségének megőrzésére kell fordítaniuk.

(forrás: Transindex.ro)

Rovatok