Index Vakbarát Hírportál

Még Disneylandet is bezárták az új koronavírus terjedése ellen

2020. március 13., péntek 05:06

New York városában rendkívüli állapotot hirdettek ki csütörtökön, Kaliforniában pedig bejelentették, hogy átmeneti időre bezárták Disneylandet az új koronavírus terjedése elleni küzdelem keretében, tudósít a helyszínről az MTI.

Bill de Blasio, New York polgármestere a rendkívüli állapot bejelentése utáni sajtókonferenciáján úgy fogalmazott:

Olyan helyzetbe kerültünk, amely csak a háborúhoz hasonlítható.

A városban csütörtökön már 95 embert diagnosztizáltak az új koronavírus fertőzésével, de a polgármester közölte, hogy legalább ezer megbetegedésre számítanak egy héten belül. 

New York híres színházi negyede, a Broadway sötétbe borult, a színházak bezártak, Andrew Cuomónak, New York állam kormányzójának a rendelkezésére pedig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen 500 főnél többen vannak. A Metropolitan Opera után csütörtökön a Carnegie Hall is bejelentette, hogy péntektől március végéig nem lesznek előadások. Törölték az ír közösség Szent Patrik-napi szokásos felvonulását és ünnepségsorozatát, amelyet pedig 1762 óta minden évben megtartanak. A Manhattan szívében lévő és mindig nyüzsgő Times Square – a televíziók tudósításai szerint – kihalt.

De Blasio „kijózanítónak” nevezte a kialakult helyzetet. Mint mondta: „Az elmúlt éjszaka óta, pár órán belül a világ mintha a feje tetejére állt volna.” A polgármester kifejtette, hogy a kormányzóval egyetértésben csak azoknak az éttermeknek a nyitvatartását engedélyezi, amelyek 500-nál kevesebb vendéget fogadnak. Jelezte, hogy néhány szórakozóhely – mint például a Madison Square Garden, vagy a Radio City Music Hall – előreláthatóan csak hónapok múlva nyitja meg ismét a kapuit.

A polgármester fájdalmasnak nevezte a szigorú intézkedéseket, de hangsúlyozta, hogy elengedhetetlenek. Elmondta, hogy a betegek számának várható emelkedése miatt a városvezetés felkészült új intenzív részlegek megnyitására, ezeket várhatóan kórházak parkolóiban alakítják majd ki. Közölte azt is, hogy ötezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre a súlyos esetek kezeléséhez.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom csütörtökön javasolta, hogy a „nem létfontosságú” rendezvényeket napolják el, és átmeneti időre zárják be azokat a szórakozóhelyeket, ahol 500 főnél többen gyűlhetnek össze. A Los Angeleshez közeli Anaheimben lévő Disneyland szóvivője csütörtök este bejelentette, hogy a szórakozóparkot péntektől bezárják, az ottani szállodák pedig hétfőtől nem fogadnak vendégeket. A Disney az alkalmazottaknak a kényszerű szünet idején is a teljes fizetésüket folyósítja.

Kaliforniában is több kulturális rendezvényt töröltek: így például a híres Coachella zenei fesztivált, és a Beverly Hills-i filmfesztivált.

Lapértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök munkatársai tanulmányozzák a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, valamint a 2008–2009-es pénzügyi válság idején hozott gazdasági intézkedéseket. A Politico című lap úgy tudja, hogy a pénzügyminisztériumban külön csoport dolgozik azon, hogy a járvány hatásait leginkább megszenvedő ágazatokat hogyan mentsék meg a gyors összeomlástól. Elsősorban a légi- és hajótársaságokat, és a szolgáltatóipar szereplőit érintő átmeneti adócsökkentésekről tárgyalnak.

Ilyen jellegű lépésekre utalt Donald Trump is a szerda esti beszédében, amelyben bejelentette az Európából érkezők beutazásának felfüggesztését. Az elnök akkor azt mondta: felkérte a pénzügyminisztériumot, hogy engedélyezze az adóbefizetések késleltetését azoknál a vállalatoknál, amelyeket különösen súlyosan érint a koronavírus-járvány. „Ez a lépés több mint 200 milliárd dollárt pumpálhat a gazdaságba” – fogalmazott az elnök.

Több latin-amerikai ország is intézkedéseket hozott csütörtökön az új koronavírus terjedésének lassítása érdekében, például leállítottak Európába induló és onnan érkező légi járatokat, betiltottak sok nyilvános rendezvényt és bezártak iskolákat. További szigorító intézkedéseket hozott több arab-félszigeti ország is.

Argentína, Bolívia, Paraguay, Peru, Costa Rica és Honduras egy nappal azután hoztak meg korlátozó intézkedéseit, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését, és hogy az Egyesült Államok korlátozta az Európából érkezők beutazását. Mexikó viszont azt közölte csütörtökön, hogy nem tervezi korlátozni külföldi turisták belépését az országba, ellentétben északi szomszédjával.

Portugáliában a kormány elrendelte az ország összes oktatási intézményének bezárását a jövő héttől április 9-éig, függetlenül attól, hogy állami vagy magánintézményekről van.

Bahrein azzal vádolta meg csütörtökön Iránt, hogy „biológiai agressziót követ el” a bahreini állampolgárok ellen, mert egyrészt enyhébb adatokat közöl a járvánnyal kapcsolatban, másrészt határőrei nem pecsételnek bele az Iránban járó bahreini állampolgárok útlevelébe, így hazájuk hatóságai nem tudják azonosítani őket.

Omán és Szaúd-Arábia tovább korlátozta az emberek utazását, hogy lassítani próbálja a vírus terjedését. Omán vasárnaptól nem ad ki beutazási turistavízumot, és nem enged kikötni az ország kikötőiben külföldi turistahajókat. Szaúd-Arábia kiterjesztette azoknak az országoknak a körét, amelyekbe nem utazhatnak állampolgárai: ezek az Európai Unió tagországai, Svájc és 11 ázsiai, illetve afrikai ország. 

Rovatok