Index Vakbarát Hírportál

A cseh kormány különgépet indított Kínába 100 ezer gyorstesztért

2020. március 17., kedd 10:37

A cseh kormány hétfőn különgépet indított a kínai Sencsenbe, hogy 100 ezer, a koronavírust kimutató gyorstesztet hozzon haza.

A légierő Airbus A319-esét szerda kora hajnalra várják vissza. A kínai tesztek 29 perc alatt kimutatják a koronavírus jelenlétét a szervezetben. Vasárnap egyébként a cseh egészségügyi miniszter megállapodott a járvány enyhültével számos szabad kapacitással bíró Kínával 1,1 millió orvosi maszk és 5 millió védőmaszk beszerzéséről is – ezek legkorábban szombatra érkezhetnek meg. Andrej Babiš miniszterelnök szerint Indiából és Vietnámból is vannak ajánlataik,

azonnal meg kell rendelnünk a felszerelést, és azonnal ki kell fizetnünk.

A tapasztalatok (és a WHO ajánlása) szerint a koronavírus megfékezésének egyik kulcsa a minél széles körűbb tesztelés, melynek segítségével fel lehet térképezni a fertőzötteket, és meg lehet szervezni elkülönítésüket és a velük érintkezésbe került emberek szűrését is. Csehország keddig 6302 embert szűrt koronavírusra. Reggeli jelentések szerint hétfő estig 39 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, mellyel összesen 383-re nőtt a koronavírusos esetek száma. Halálos áldozat egyelőre nincs, de három beteg állapota válságos.

A leggazdagabb cseh állampolgár, Petr Kellner egyébként saját zsebből 120 tonna egészségügyi felszerelést vásárolt (köztük milliónyi maszkot és sok gyorstesztet is) Spanyolországban és Kínában, melynek szállítása a cseh légierőtől függ. Babiš egykori agrárkonszernje, az Agrofert 500 ezer liter fertőtlenítő gyártására különített el pénzt, a fertőtlenítőt szintén az egészségügyi minisztérium rendelkezésére fogják bocsátani.

Csehországban egyébként a börtönökben is elkezdték a maszkok gyártását, melyek szétosztását az egészségügyi minisztérium csütörtök körül százezres nagyságrendben kezdi meg. Prágában keddtől egyébként csak arcmaszkban lehet felszállni a buszokra, villamosokra, aki nem így tesz, azt azonnal leszállítják. Azonban olyan sokan amúgy sem közlekednek, mivel hétfő óta országos vesztegzár van életben, azaz az emberek csak olyan indokolt esetekben hagyhatják el lakásukat, és tartózkodhatnak közterületen, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok