Index Vakbarát Hírportál

Újabb 345 olaszországi halott a járvány miatt, már 31 ezer beteg és 2500 áldozat fölött járnak

2020. március 17., kedd 18:24 | aznap frissítve

Harmadik napja riasztó számokat közölnek Olaszországból a klinikák a koronavírus kapcsán, vasárnap és hétfő után keddre is jóval 3000 fölötti új megbetegedést és 300 fölötti áldozatszámot regisztráltak,

kedden 3526 új betegről és 345 halottról érkezett jelentés, amivel már 31 506 a megbetegedettek és 2503 a halottak száma az országban.

A 3526 új eset egy nap alatt az eddigi legtöbb, ami rossz jel azok után, hogy Olaszországban hétfőn némileg csökkent a megbetegedések üteme, de így is 3233 új fertőzöttet és 349 halálos esetet jelentettek a klinikák.

A legtöbb beteget regisztráló Lombardia tartomány adatai szerint a gócpontnak számító Bergamo kórházaiban nincs több hely az intenzív osztályokon. Itt tábori kórházat állítanak fel.

A genovai egyetem járványszakértők és informatikusok alkotta kutatócsoportjának bejelentése szerint a tetőzés Olaszországban március 23. és 25. között várható.

Ezt követően is be kell tartani az óvintézkedéseket a fertőzés újraindulásának megakadályozására.

Az emberek megunták a bezártságot

A genovai szakértők második kijelentése miatt aggasztó, hogy kevesebb mint egy hétig tűrték engedelmesen az olasz állampolgárok a kormány által a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett óvintézkedéseket, legalábbis az olasz belügyminisztérium kedden közölt adatai szerint egyre többen szegik meg a „ne mozdulj ki otthonról!” felhívást, és mennek ki az utcára akkor is, amikor nincs halaszthatatlan dolguk.

A belügyminisztérium adatai szerint vasárnapról hétfőre 13,5 százalékkal emelkedett az intézkedéseket megszegők aránya. Hétfőn egész Olaszországban 7890 személy ellen tettek feljelentést, mivel az engedélyezett indok nélkül tartózkodott az utcán vagy utazott. Hétfőn több mint 172 ezer személyt ellenőriztek: volt, aki hamis nyilatkozattal igyekezett igazolni mozgását. Több mint 92 ezer kereskedelmi egységet is ellenőriztek, és 217 esetben tettek feljelentést, mivel az üzlet engedély nélkül tartott nyitva, vagy nem felelt meg a hatályos egészségügyi előírásoknak.

A március 11-én bevezetett intézkedések óta több mint 660 ezer személyt ellenőriztek, és közülük 27 ezer ellen tettek feljelentést. Az üzletek közül több mint 317 ezret ellenőriztek és több mint ezerre szabtak ki bírságot.

A bírság meghaladja a 200 eurót, de rendkívül súlyos szabálysértés esetén az elkövető három hónap börtönt is kockáztat.

(Index/MTI)

(Borítókép:  Fertőzött beteg érkezik egy római kórházba 2020. március 17-én. - fotó: Luigi Avantaggiato  / Reuters)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok