Index Vakbarát Hírportál

Tízből nyolc madridi elkapja majd a koronavírust

2020. március 19., csütörtök 09:36 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyságban is elkezdődtek a korlátozó intézkedések, iskolák zárnak be, és a londoni metró több tucatnyi megállóját is lezárják. Összefoglaljuk, mi az aktuális helyzet szerdán dél körül Nyugat-Európában a koronavírussal kapcsolatban.

Koronavírussal fertőződött meg az EU brexitügyi főtárgyalója, Michel Barnier – ezt maga jelentette be a Twitter-oldalán, írja a Sky News.

Szeretném informálni önöket, hogy pozitív lett a tesztem a #COVID19-re. Jól vagyok fizikailag és lelkileg is. Követem az előírásokat, csakúgy, mint a csapatom. Mindazoknak, akik már elkapták a betegséget, és azoknak, akik épp karanténban vannak, üzenem: túl fogunk ezen jutni együtt.

Bár két hete találkozott utoljára személyesen Barnier-vel és nincsenek tünetei, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is elvégzik a koronavírus-tesztet - jelentette be Eric Mamer, a Bizottság szóvivője csütörtökön.

Közben az MTI azt írja: Franciaországban kihirdetett általános karantén második napján, egy nap alatt 108-cal 372-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig meghaladta csütörtökön a 10, miközben a kijárási korlátozásokat megszegőkre 4 ezer alkalommal szabott ki bírságot a rendőrség. Az egészségügyi hatóságok szerda esti tájékoztatása szerint 89-cel 264-re nőtt a betegség áldozatainak száma. A kórházban ápolt 4761 beteg közül több mint ezren vannak intenzív osztályokon - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium.

A koronavírus-járvány terjedése miatt Franciaországban két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása "több mint valószínű szükséges" lesz a francia egészségügyi hatóságok szerint, miközben az általános karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután megítélésük szerint a napos tavaszi időben a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.

"A pandémia dinamikája azon múlik, hogy mindenki betartja-e az egészségügyi előírásokat és az elkülönülést" – mondta csütörtökön Genevieve Chene, a francia közegészségügyi ügynökség igazgatója a Franceinfo hírrádióban, hozzátéve, hogy a betegség terjedésében 2-4 hét múlva várható csak jelentős fékeződés.

A járvány januári kezdete óta 9134 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 esztendősnél idősebb volt. 

A járvány a teljes országban elterjedt, és a helyzet gyorsan romlik

– mondta sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi felelőse, aki azt kérte mindenkitől, hogy feltétlenül tartsa tiszteletben a kedd délben érvénybe lépett kijárási korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat annak érdekében, hogy a koronavírus terjedése lassuljon, és az egészségügyi dolgozók kevésbé legyenek túlterheltek.

A nap folyamán mintegy 4 ezer koronavírustesztet csináltak a francia kórházakban, a járvány kezdete óta 42 500-at. Csak olyan betegeknél végzik el a vizsgálatot, akik légúti nehézségekkel küzdenek, lázasak, valamint köhögnek. Az idősotthonok lakói a legveszélyeztetettebbek: amint egyikük elkapja a vírust, a többiek 75 százaléka megfertőződik, és a halálozási ráta 20-30 százalékos lesz.

Számukra már nincs hely a kórházakban, túlságosan legyengültek. Előnyben részesítjük, és ez teljesen érthető, az olyan embereket, akiknek nagyobb esélyük van meggyógyulni

– mondta Gael Durel, a betegek elhelyezéséért felelős orvosok egyesületének elnöke az RTL kereskedelmi rádióban. Ez helyzet emlékeztet arra, ami Olaszországban gyakorlattá vált az elmúlt két hétben. A kijárások korlátozásának ellenőrzésére az utcákra vezényelt 100 ezer rendőr és csendőr 24 óra alatt 70 ezer embert igazoltatott, és 4095 esetben szabott ki 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos) bírságot azokra, akik nem indokolt esetben vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket. „Ha szükséges, még többet fogunk büntetni, de nem ez a cél, hanem a franciák megóvása” – mondta Christophe Castaner belügyminiszter az RTL rádióban.

A kormányzat elismerte, hogy „logisztikai nehézségek” merültek fel a védőfelszerelések, maszkok és kesztyűk pótlásakor, amelyeket kizárólag az egészségügyi dolgozóknak tartanak fent. Ők viszont készlethiányra panaszkodnak. Jérome Salomon szerint a nap folyamán 4 millió katonai maszkot szállítottak a kórházakba, és 25 milliót osztanak szét a héten a gyógyszertárakban, de utóbbiakat csak recept ellenében válthatják ki beteg vagy fertőzött emberek. Kína nagyjából 1 millió maszkot ajánlott fel Franciaországnak, és az egészségügyi tárca a francia gyártóktól folyamatosan rendeli meg az utánpótlást. Eközben a dél-franciaországi Montpellier kórházából mintegy 15 ezer egészségügyi maszkot loptak el ismeretlenek. Olivier Véran francia egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette: Franciaország 30 millió maszkot kapott, hogy az egészségügyi dolgozók ne szenvedjenek hiányt a felszerelésben, és nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy ne viseljenek állandóan maszkot, mert így azoktól veszik el, akiknek valóban szüksége lenne rájuk, írja a CNN.

Bár Párizsban és környékén van a legtöbb, mintegy 2 ezer beteg, továbbra is Elzászban a leginkább leterheltek a kórházak. Már nem tudnak új pácienst fogadni, ezért a hadsereg megkezdte egy tábori kórház felállítását a Mulhouse-i kórház parkolójában, a fertőzöttek egy részét pedig katonai repülőgépekkel a dél-franciaországi Toulon és Marseille katonai kórházaiba szállították át.

Édouard Philippe miniszterelnök a szerdai kormányülés után bejelentette, hogy a kabinet előkészítette az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvénytervezetet, amelyet csütörtök délután terjesztenek be a parlament elé. A szöveg a rendkívüli állapotról szóló 1955-ös törvény alapján készült, de célja a miniszterelnök szerint ˜„nem az egyéni szabadságjogok szűkítése, hanem a járványhelyzettel szembeni általános intézkedések törvényi kereteinek megteremtése”.

Csütörtökön kerül a két ház elé az idei költségvetést módosító törvényjavaslat is, amelyben az állam 300 milliárd eurós garanciát szavatol bankhitelek formájában a kis- és középvállalkozásoknak, valamint egy támogatási alapot hoz létre a kényszerszabadságon lévők munkanélküli-segélyének kifizetésére. A nemzetgyűlés egyébként csökkentett létszámmal dolgozik, miután a képviselők közül legalább 18-an, az alkalmazottak közül pedig 8-an fertőzöttek, és 2 szenátornak is pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje.

Az Egyesült Királyságban is intézkedéseket eszközöltek a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében: több tucatnyi állomást lezárnak a londoni metróban csütörtöktől, hogy így lassítsák a fertőzés terjedését. A hírt szerdán közölték, írja a CNN. A lezárások olyan állomásokat érintenek, amiknél nincs csatlakozás más metróvonalakhoz. A korlátozásról azután döntöttek, hogy a kormány felhívta a lakosság figyelmét: minimalizálják a társadalmi érintkezést, és az utazásokat. A fertőzés visszaszorítása érdekében péntektől az iskolákat, óvodákat is bezárják Angliában.

Németországban regisztrálták csütörtökön világszerte a harmadik legtöbb új fertőzöttet. A csütörtök estig beérkezett adatok alapján 2993 új megbetegedésről tudnak, és újabb 16 fő halt meg a koronavírus miatt. A szövetségi szintű egészségügyi szervezet, a Robert Koch Intézet szerdán arra figyelmeztetett: amennyiben a lakosság nem tartja be a korlátozásokat és az ajánlásokat, akár tízmillióan is megbetegedhetnek az országban, írja a deutschland.de.

Spanyolországban meghaladta a 760-at a fertőzésben elhunytak száma, az előző napihoz képest több mint húsz százalékkal ugrott meg az elhalálozások mennyisége, ezt a spanyol egészségügyi minisztérium hivatalos tájékoztatóján közölték csütörtökön, írja a CNN. Jelenleg 17 147 koronavírus-fertőzöttről tudnak az országban, közülük 939 embert intenzív osztályon kezelnek. Madrid elnöke, Isabel Díaz Ayuso csütörtökön azt mondta: a spanyol fővárosban tízből nyolc ember el fogja kapni a vírust, és bár többségüknél várhatóan enyhe lefolyása lesz, a populáció 15 százalékánál, akiknek sérülékenyebb az immunrendszerük, problémát okoz majd. 

A vírus jó ideje jelen van Spanyolországban, és gyakorlatilag mindenkire át fog terjedni, többségüknél azonban vélhetően nem okoz majd tartós problémákat. Az igazi problémát a sérülékenyebb immunrendszerű emberek jelentik.

 – nyilatkozta egy helyi rádiónak, megjegyezve, az alapállapotuktól függően az idősekre halálos fenyegetést jelent a fertőzés, ami akár „24-48 óra alatt az életük végét jelentheti”. Ezért Madridban azon dolgoznak, hogy az állami és a magán egészségügyi szektort is befogják a betegség elleni harcba, illetve a normál ágyakat intenzív ápolásra alkalmasakká alakítsák át. A hétvégén várhatóan elkezdenek gyorsasági teszteket alkalmazni a szűrésre.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

(Borítókép: Orvosok visznek egy beteget a közelben várakozó mentőhelikopterhez a franciaországi Mulhouseban 2020 március 17-én. - fotó:  Sebastien Bozon / AFP)

Rovatok