Index Vakbarát Hírportál

Neves norvég ügyvédek akadtak ki a koronavírus miatt benyújtott törvényjavaslaton

2020. március 19., csütörtök 10:35

Több neves norvég ügyvéd, köztük a tömeggyilkosság miatt elítélt Anders Behring Breiviket egykori védője is elutasítja azt a törvényjavaslatot, amely meglehetősen nagy hatalommal ruházná fel a norvég kormányt, írja a Lokal.

A szerda este benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány – a norvég alkotmánytól és az emberi jogi törvényektől eltekintve − az összes meglévő törvényt felülbírálhatja december végéig. Geir Lippestad, Breivik egykori védőügyvédje, az új válságtörvényt „őrültségnek” nevezte. A TV2-nek adott interjúban arról beszélt, hogy ilyen válság idején a megfelelő lépés nem a jogi biztonság gyengítése lenne, sokkal inkább kéne törekedni az egyenes kommunikációra. 

Morten Walløe Tvedt, a Fridtjof Nansen Intézet vezető kutatója pedig arról beszélt, hogy a törvény megnyithatja az utat az autoritárius állam felé. Egy másik interjúban Hans Petter Graver, az oslói egyetem jogi professzora is aggodalmát fejezte ki. Szerinte ugyanis nincs korlátozva annak a lehetősége, hogy a kormány a jövőben milyen törvényeket hozhat.

Múlt héten írtunk arról, hogy az egymillió főre vetített betegszám alapján Norvégia a harmadik leginkább fertőzött ország a világon, néhány nap alatt az ötszörösére növekedett a koronavírusos betegek száma, jelenleg 1589 fertőzöttről tudni. A norvég hatóságok mégis haboztak meghozni a szükséges intézkedéseket.

Rovatok