Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint létezik pár alkalmazható terápia a koronavírus kezelésére

2020. március 19., csütörtök 20:25

Létezik néhány alkalmazható terápia a vírusfertőzés kezelésére – mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján csütörtökön.

Az elnök a malária ellen alkalmazott generikus gyógyszert, a Hidroxiklorokint említette, leszögezve, hogy az Egyesült Államok csaknem azonnal képes hozzáférhetővé tenni a szert. Hozzáfűzte, hogy amennyiben másutt biztonságos és hatékony kezelést fejlesztenek ki a koronavírus-fertőzés ellen, az erre vonatkozó információkat azonnal hasznosítják az Egyesült Államokban is az amerikaiak megóvása érdekében, írja az MTI.

A korábban háborús retorikára váltó elnök megemlítette a kaliforniai Gilead gyógyszergyártó Remdesivir nevű készítményét, amely szakemberek szerint eredményesnek látszik a koronavírus kezelésében. Közölte, hogy felkérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyeletet (FDA) a lehetséges terápiák kidolgozásának felgyorsítására.

Az ebola elleni harcban bevált Remdesivir korábban is felmerült a koronavírus elleni harc egyik legfőbb fegyvereként, a február végén elkészült első, tesztverzióként értékelhető szer is a vírusfertőzések kezelésére alkalmas antivirális hatóanyag volt, de emellett összesen 35 cég dolgozik folyamatos munkában a védőszer kifejlesztésén világszerte.

Az FDA-t vezető Stephen Hahn arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a hatóság vizsgálja a már forgalomban lévő gyógyszerek alkalmasságát esetleges más betegségek  kezelésére. Kifejtette, hogy klinikai vizsgálatok lesznek a maláriaellenes gyógyszerek bevizsgálásai is annak megállapítására, hogy vajon alkalmazhatók-e az új típusú koronavírus ellen is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

legalább 12 hónapra lesz szükség, míg a jelenleg klinikai bevizsgálás alatt lévő vakcina forgalomba kerülhet.

Mike Pence amerikai alelnök közölte: a kórházakban már működő lélegeztetőgépek és lélegeztető készülékek közül több tízezret tudnak átirányítani csakis koronavírusos megbetegedések kezelésére.

Gazdaságsegítő csomagon dolgozik az amerikai kormány is

Újságírói kérdésekre válaszolva Donald Trump megismételte, hogy a kormányzat segíteni fog az új típusú koronavírus járványa miatt bajba került légitársaságoknak, hajózási vállalatoknak és valószínűleg a szállodaiparnak is. Elmondta azt is, hogy megvitatta a tokiói olimpia esetleges elhalasztásának kérdését a G7-es országcsoport vezetőivel, de döntés egyelőre nem született.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok