Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus ellenére tömve volt Sydney strandja, most bezárják

2020. március 21., szombat 08:31 | aznap frissítve

Az ausztrál hatóságok bejelentették, hogy lezárják Sydneyben a Bondi Beach-et, miután a koronavírus-járvány ellenére folyamatosan tele volt a tengerparti strand. Pénteken készült képeken több ezer ember látszott a parton, írja a CNN.

Új-Dél-Wales állam rendőrségért és katasztrófavédelemért felelős minisztere, David Elliott a legfelelőtlenebb viselkedésnek minősítette a történteket. Hangsúlyozta, hogy nem lehetnek olyan közösségi terek, ahol több mint 500 ember gyűlik össze.

A Guardian szerint a strand csak átmenetileg lesz lezárva, de az újranyitás után folyamatosan figyelik majd, hogy ne legyenek 500-nál többen egyszerre. Az állam összes strandján érvényesíteni fogják az előírást, és a rendőrség segítségével fogják bezárni bármelyiket, ahol túl sokan gyűlnének össze.

Ausztráliában szombaton 1068-ra nőtt az igazolt esetek száma, egy nap alatt 140 új fertőzöttet regisztráltak, hét halálos áldozata van a koronavírusnak. Sydney környékén több mint 300 igazolt fertőzés volt, és eddig öt ember halálát okozta a vírus. Bezárt több intézmény, rendezvényeket lemondtak, az edzőtermeket is bezárták.

Ausztrália csütörtökön jelentette be, hogy lezárja a határait az új koronavírus-járvány miatt mindenki előtt, aki nem az állampolgára vagy nem rendelkezik állandó letelepedési engedéllyel.

Ausztrália elszigeteli az ország őslakosait a külvilágtól az általuk lakott területeken. Egészségügyi szakemberek létfontosságúnak tartják annak megakadályozását, hogy az új koronavírus megfertőzze ezeket a közösségeket, mert körükben nagy a krónikus betegek aránya, tagjaiknál nehezebben lehet elérni, hogy a szokásosnál jóval nagyobb távolságot tartsanak egymástól, és megfertőződés esetén sokkal nehezebb orvosi, kórházi ellátásuk is.

Az ausztrál strandbezárás már előrevetítheti, hogy milyen lépésekre kényszerülhetnek például Floridában is, ahonnan a héten szintén zsúfolt strandokról érkeztek képek, hiába a gyülekezési tiltás.

Rovatok