Index Vakbarát Hírportál

Boszniában és Finnországban is van már halálos áldozat

2020. március 21., szombat 20:08

Az elhunytak idős emberek voltak. Mindkét állam a járvány belobbanásától tart. Bosznia-Hercegovina különösen nehéz helyzetben van.

A járvány első bosznia-hervegovinai halálos áldozata, egy 76 éves nő a hivatalos közlés szerint szív- és érrendszeri problémákkal is küzdött. Boszniában szombaton 84-ről 93-ra nőtt a fertőzöttek száma - írta az MTI.

Bosznia-Hercegovina rendkívül nehéz helyzetbe került, ahogyan a Raiffeisen frissen kiadott országelemzése írja,

modernkori történetének legsúlyosabb gazdasági válságával néz szembe."

A nem túl acélos gazdasággal rendelkező ország csupa olyan ágazatból él, amely most különösen nehéz helyzetbe került, elsősorban a nyugaton dolgozó bosnyákok külföldi munkavégzése, hazautalásai csappanhatnak meg az egyes országok bezárkózása idején, de a kicsi és nyitott ország a nemzetközi kereskedelem és a turizmus visszaesésével is rosszul jár.

Az első elemzések szerint 2020-ban akár 5 százalékkal is apadhat a GDP.

Finnországban is bejelentették az első koronavírusos halálesetet, az áldozat pénteken halt bele a COVID-19 fertőzésbe, a finn egészségügyi és népjóléti intézet (THL) csak annyit közölt a betegről, hogy idős volt, és Helsinki térségében lakott.

Sauli Niinisto finn elnök üzenetben fejezte ki részvétét az áldozat hozzátartozóinak és barátainak, amelyben rámutatott, hogy

a koronavírus-járvány most lép a következő, súlyosabb szakaszába Finnországban".

A finn hatóságok szombatig 521 fertőzött esetet tartottak számon. Sanna Marin kormányfő múlt hétfőn hirdetett ki szükségállapotot, amelynek értelmében lezárták a határokat a külföldiek előtt, illetve megtiltották a tíz fősnél nagyobb összejöveteleket.

(Borítókép: Fertőtlenítés Szarajevóban 2020. március 20-án. Fotó: Mustafa Ozturk / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok