Index Vakbarát Hírportál

Johnson figyelmeztet, ha nem fognak össze a britek, úgy járnak, mint az olaszok

2020. március 22., vasárnap 12:39

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha az ország nem fog össze, és tesz heroikus lépéseket a koronavírus-járvány megfékezéséért, akkor Nagy-Britanniában is olyan helyzet alakulhat ki, mint Olaszországban - erről anyák napi beszédében beszélt, melyben arra is kitért, hogy jelenleg mindenki azzal teheti a legtöbbet az édesanyákért, ha nem személyesen köszönti fel őket. 

Jonhson elmondta, tudja, hogy a brit kormány által hozott korlátozó intézkedések békeidőben és háborús időszakokban egyaránt példátlanok,

de a megbetegedések és a halálozások számának grafikonján mérve Nagy-Britannia két-három héttel jár Olaszország mögött.

Arról is beszélt, hogy az olaszokhoz hasonlóan megroppanhat az egészségügyi ellátórendszer, ha nem fognak össze - idézi a BBC. 

Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a rendkívül sűrűn lakott brit főváros a járvány terjedése szempontjából több héttel a brit átlag előtt jár, ezért itt különösen fontos, hogy a lakosság tartsa magát a korlátozó előírásokhoz, ne gyülekezzen nagy tömegekben és ne tegyen felesleges utazásokat. Khan elmondta, hogy ő is otthonról dolgozik.    

A legutóbbi adatok alapján az Egyesült Királyság egészében eddig 233 halottja van a járványnak, és a szűréssel kimutatott fertőzések száma átlépte az ötezret. 

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat tájékoztatása szerint az országban eddig 72 818 szűrést végeztek és 5018 páciens szervezetében mutatták ki a koronavírust. Ez azt jelenti, hogy a szombat estével zárult 24 órában 1035-tel emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma; ez eddig a legnagyobb napi növekedés.

(MTI, BBC)

Rovatok