Index Vakbarát Hírportál

Egy óceánjárón ragadt magyar Odüsszeiája

2020. március 23., hétfő 13:44

Csak remélni tudja, hogy egy hét múlva partra szállhat egy, a koronavírus-járvány miatt a Celebrity Eclipse óceánjárón ragadt magyar alkalmazott, akit a hajó utasaival és személyzetével együtt nem engedtek ki a hajóról. A hajó Odüsszeiája már egy hete tart Santiago és Valparaiso, valamint San Diego között.

Úgy éreztem magam, mint akit hasba vágtak

– mondja egy óceánjáró fedélzetén készült videóján Szécsi László, a Celebrity Eclipse gyerekekkel foglalkozó alkalmazottja, azt ecsetelve, amikor a repjegyei elbukását, és a partraszállási tilalmat követően megtudta, hogy még április közepéig nem hagyhatja el a munkahelyéül szolgáló hajót.

Azaz, mint a videóból kiderül, március 15-én járt le a szerződése, de a chilei hatóságok döntése miatt sem a hajó utasai, se a hajó személyzete nem szállhattak partra, kivéve a chilei állampolgárokat. Egy hétig hajóztak Santiago és Valparaiso között, míg végül feltankolhattak és beszerezhették a legszükségesebb dolgokat, hogy a hajó elindulhasson egy új reménybeli kikötő, San Diego felé.

Időközben a hajón fogynak ki a különböző dolgok, és elszálltak az árak: 46 dollár például egy doboz multivitamin, valamint korlátozni fogják a vízhasználatot. A magyar hajós videós hajónapló formájában számolt be az első hetéről, de mint a videó végén kiderül, jól viseli a helyzetet:

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, világszerte számos magyar állampolgár ragadt majdnem vagy teljesen különböző távoli országokban. Lapunk újságírója Patagóniából menekült izgalmas úton.

Marokkóban több mint 140 magyar állampolgár hazajutása vált kétségessé ezáltal, lehetetlen volt jegyet szerezni a repülőjáratokra.

A külügyminisztérium információi szerint Indiában, Nepálban, Srí Lankában, Bangladesben és a , Maldív-szigeteken körülbelül 150 magyar állampolgárról tartózkodik még. Az Indexnek egy Nepálban ragadt magyar nyilatkozott, aki elég kilátástalannak érzi a helyzetét. 

Rovatok