Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson is koronavírusos

2020. március 27., péntek 12:24

Pozitív lett Boris Johnson brit miniszterelnök koronavírustesztje, írja a BBC. Saját bevallása szerint az elmúlt 24 órában ugyan csak enyhe tüneteket tapasztalt magán, önkéntes karanténba vonul, és otthonról, videókonferenciákon keresztül folytatja a munkáját.

A Downing Street rövid pénteki közleménye szerint a tesztet a brit tisztifőorvos, Chris Whitty javaslatára végezték el Johnsonon, aki hamarosan a Twitter-profilján is megosztotta a hírt. "Együtt legyőzzük" – tette hozzá a tweetben közzétett videóhoz. Johnson ebben köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS dolgozóinak, a kormány felhívására jelentkező 600 ezer önkéntesnek, valamint az otthonról dolgozóknak is, akik a járvány elleni harcot segítik.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a 93 éves Erzsébet királynő március 11-én, több mint két hete, találkozott utoljára Boris Johnsonnal; és jól van. A királynő és a miniszterelnök heti rendszerességgel szokott személyesen egyeztetni egymással, a járvány miatt a legutóbbi megbeszélésükre azonban már telefonon került sor.

A brit miniszterelnök 55 éves, élettársa, Carrie Symonds néhány hónapja gyermeket vár. Ő eredetileg Johnsonnal együtt él a Downing Streeten, a pénteki közlésből azonban egyelőre nem derül ki, hogy ez továbbra is így marad-e, illetve hogy rajta is végeztek-e koronavírustesztet.

Boris Johnson szóvivője épp a héten erősítette meg, hogy ha a miniszterelnök az egészségügyi állapotának romlása miatt esetleg nem tudná folytatni a munkát, Dominic Raab külügyminiszter helyettesítené. Károly hercegről, II. Erzsébet királynő 71 éves fiáról szerdán derült ki, hogy szintén fertőzött.

Nem sokkal később kiderült, hogy az egészségügyi miniszter, Matt Hancock is megfertőződött. A hivatalos közlemény szerint neki is enyhe tünetei vannak, jövő csütörtökig izolálta magát, szintén otthonról folytatja a munkát. Boris Johnsonhoz hasonlóan ő is egy Twitter-bejegyzésben adott hírt az állapotáról. Ebből az is kiderült: orvosi tanácsra vetette magát alá a tesztnek

Közben a világban egyre több vezető politikus fertőződik meg a vírustól: pozitív lett többek között Jair Bolsonaro brazil elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Peter Dutton ausztrál belügyminiszter tesztje is, Iránban pedig a parlament 8 százaléka fertőződött meg.

Boris Johnson pár napja jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozásokat rendelnek el a briteknél, akiknek a járvány miatt hétfő óta csak a legszükségesebb esetekben – például az alapvető szükségleti cikkek vagy gyógyszerek beszerzése céljából – szabad elhagyniuk otthonaikat.

Az Egyesült Királyságban péntekre 14 579-re emelkedett a koronavírussal igazoltan megfertőződött személyek száma, a halálesetek száma pedig 578-ról 759-re nőtt, közölte a brit egészségügyi minisztérium pénteken.

(Borítókép: Boris Johnson. Fotó: Ben Pruchnie / Getty Images Hungary)

Rovatok