Index Vakbarát Hírportál

Blokáddal védenek egy határszakaszt az amerikaiktól Mexikóban

2020. március 27., péntek 09:50

Helyiekből álló tiltakozók zártak le egy határszakaszt Mexikóban, hogy megfékezzék az országba érkező amerikaikat, írja a BBC.

Az Arizonával határos, mexikói Sonora állam lakói attól tartanak, hogy fertőzött amerikaiak terjeszthetik tovább a koronavírust az országukban. A maszkos helyiek táblákkal üzenik az Egyesült Államok felől érkezőknek, hogy forduljanak vissza, maradjanak otthon.

A nogalesi blokádot egy Sonorans for Health and Life nevű csoport szervezte, amely azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államokból Mexikóba lépők mindegyikét teszteljék. Mexikóban jelenleg 600 fő alatti a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, míg az Egyesült Államokban több mint 65 ezer fertőzöttet tartanak nyilván – többet, mint a járvány első epicentrumát jelentő Kínában.

Mexikóban nyolcra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, péntekre 110 újabb esetet jegyeztek fel, így 585-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 23 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt 24 órában.

Argentína lezárta határait

A CNN híre szerint péntek éjféltől Argentína is lezárta a határait a külföldiek előtt, az ország ezentúl csak a hazatérő állampolgárait fogadja.

Alberto Fernández elnök a múlt héten március 31-ig tartó országos karantént rendelt el. Az argentinok kizárólag élelmiszer- és gyógyszervásárlás miatt  hagyhatják el otthonaikat. A tilalom nem vonatkozik az orvosokra, ápolókra, rendőrökre, élelmiszer-, gyógyszer- és olajipari dolgozókra.

A legfrissebb adatok szerint Argentínában 589 regisztrált koronavírus-fertőzött van, és eddig 13 ember vesztette életét a járvány miatt.

Egy nap alatt húsz halott Brazíliában

Közben az elmúlt 24 óra alatt húsz ember halt meg a járvány miatt Brazíliában, ahol a halálos áldozatok száma ezzel 77-re nőtt. A regisztrált fertőzöttek száma 20 százalékkal emelkedett az országban, ők így most 2915-en vannak.

Eközben az MTI összefoglalója szerint a térség többi országában a következők történtek:

Rovatok