Index Vakbarát Hírportál

Tömegeket fognak tesztelni a koronavírusra Németországban

2020. március 27., péntek 19:06

Németországban a kormány a tesztelés tömeges kiterjesztésére készül, ennek érdekében pedig a hadsereget (Bundeswehr) is mozgósítják - írta meg az MTI.

A járványügyi támogató műveletet a következő héten indítja a hadsereg, 15 ezer katonával, négy regionális stáb irányításával. Ennek keretei közt a hadsereg tesztelő állomásokat hoz létre és egészségügyi felszereléseket raktároz és őriz majd. Egy kiszivárgott belső dokumentum szerint bevetnek egyebek között 500 teherautót, 18 vegyi elhárító egység pedig fertőtlenítési feladatokat lát el. A katonák a közlekedés irányításában és a közrend fenntartásában is részt vesznek majd.

Egy másik kiszivárgott szövetségi belügyminisztériumi dokumentum szerint legfontosabb a korornavírus-tesztek számának minél nagyobb mértékű növelése, és a kiszűrt fertőzöttek, valamint a velük kapcsolatba került emberek elszigetelése.

Németországban pénteken megközelítette az 50 ezres határt a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kora este 49 344 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 7825-tel több azt egy nappal korábbi számoknál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 251-ről 304-re emelkedett. Ez egyébként a fertőzöttek számához képest egészen kevés, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a németek hamar megkezdték a tesztelést, és a kezdetek óta nagyon alaposan felderítik, hogy kit fertőzhetett meg egy beteg.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány, sőt más országokból is vesznek át betegeket. A szövetségi kormány emellett felszereléssel igyekszik segíteni, Romániába például 100 ezer, Svédországba 60 ezer védőmaszkot szállítottak.

Rovatok