Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban szomorú rekord született

2020. március 31., kedd 11:58

Spanyolországban hétfőről keddre 849 új, a koronavírusnak tulajdonítható halálesetet regisztráltak. Ez eddig a napi rekord az elhunytak számát tekintve

– írta a helyszíni tájékoztatóról a Guardian. Az országban eddig 8189 ember halt bele a fertőzésbe. Mivel egy nap alatt több mint 9000 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ezért az összes regisztrált koronavírusos eset száma 85 195-ről 94 417-re ugrott.

A spanyol miniszterelnök szombati, rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében két hétre (összesen nyolc munkanapra) leállnak Spanyolországban a nem létfontosságú ágazatok. Azonban a fokozatosan bevezetett radikális intézkedések hatása egyelőre még nem érződik az adatokban; vasárnapról hétfőre 537-en haltak meg, a 46,6 milliós ország pedig a fertőzöttek számában is megelőzte a világjárvány kiindulópontját, Kínát.

A túlterhelt kórházak kiváltására szükségkórházakat állítottak fel, egy madridi rendezvényközpontban például 5000 fő befogadására alkalmas létesítményt alakítottak ki, azonban az ott dolgozó egészségügyi munkások szerint vasárnapra már elfogytak a védőöltözékek.

Az egyik ápoló azt nyilatkozta az El Paísnak:

Nagy a zsúfoltság... olyan az egész, mint egy háborús jelenetben, alig van két lépés az ágyak között. Egyetlen mosdó áll rendelkezésre, sokan 13 napig nem tudtak lezuhanyozni, míg végül pénteken fel nem állítottak egy zuhanyzót.

Rovatok