Index Vakbarát Hírportál

Amerikában már attól tartanak, hogy ősszel új koronavírus-járvány jöhet

2020. március 31., kedd 07:47

Ez történik Amerikában az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Trump: Alapvető fontosságú a fegyverboltok nyitva tartása

Donald Trump amerikai elnök kormányzata alapvető fontosságúnak ítélte a fegyverboltok nyitva tartását, az élelmiszerboltokéhoz, gyógyszertárakéhoz és kórházakéhoz hasonlóan szükségesnek. A kormányzat ugyanakkor nem tette kötelezővé a nyitva tartást, a hét végén csupán ajánlást adott ki, az egyes államok városok, kisebb települések maguk dönthetnek a fegyverboltokról.

A kormány megnyilatkozását az amerikai fegyverszektor többhetes erőteljes lobbitevékenysége előzte meg, mivel nem mindenki tartotta létfontosságúnak a boltok nyitva tartását. A boltoknak nagy a forgalmuk, az utóbbi hetekben kétszer-háromszor akkora, mint egy évvel ezelőtt, mivel sokan attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány miatt felborulhat a rend, és veszély fenyegetheti személyes biztonságukat.

Amerikában már attól tartanak, hogy ősszel új koronavírus-járvány jöhet

Eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet - közölte Donald Trump amerikai elnök az MTI híradása szerint. Trump szerint az elkövetkező 30 nap rendkívül fontos lesz a járvány megfékezése szempontjából. Amerikában már több mint 164 ezer fertőzöttje és 3100 halálos áldozata van a járványnak.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy az élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) jóváhagyta olyan berendezés használatát, amellyel a speciális orvosi maszkokat fertőtleníteni lehet. Egyetlen ilyen berendezés naponta 120 ezer orvosi maszk fertőtlenítését végezheti el, és a maszkokat összesen húsz alkalommal lehet újra sterilizáltan felhasználni. Trump szerint az elkövetkező néhány hétben sikerül biztosítani, hogy minden beteg, bárhol éljen is az Egyesült Államokban, lélegeztetőgéphez jusson.

Anthony Fauci járványtani professzor az újságíróknak azt mondta: arra számít, hogy ősszel az új típusú koronavírus újabb járványával kell számolni. Trump közölte, nagyon reménykedik abban, hogy ez nem következik be.

Nem tartják be a szabályokat a lelkipásztorok

Őrizetbe vettek egy lelkipásztort hétfőn Floridában, mert a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére százaknak tartott vasárnapi istentiszteletet, írja az MTI. Rodney Howard-Browne tiszteletest az sem tántorította el a szertartás megtartásától, hogy a helyi seriff figyelmeztette: nem tartják be az egybegyűltek egymástól a biztonságos távolságot.

Az érintett floridai megyében a hatóság tíz főben maximálta a rendezvények résztvevőinek számát, az istentiszteleten viszont több százan voltak, ráadásul a szertartás igen hosszú, több mint háromórányi volt.

A lelkipásztort még hétfőn 500 dollár óvadék fejében szabadon engedték, aki azután Twitter-üzenetben bigottnak és vallásgyűlölőnek minősítette a sajtót. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az eset nem egyedi. Ohio, Kentucky és Louisiana tagállamokban az egyházak továbbra is templomaikba invitálják híveiket.

Rovatok