Index Vakbarát Hírportál

Intercept: New York tömegsírok kiásására szerződtetett rabokat

2020. április 1., szerda 14:36

New York önkormányzata 6 dolláros óradíjat és fertőzés elleni védőfelszerelést ajánl a hírhedt Rikers-börtönsziget elítéltjeinek, ha vállalják tömegsírok kiásását a várostól kissé távolabb eső Hart-szigeten.

- értesült az Intercept a városvezetésben dolgozó forrásaitól. Az East River és az Atlanti-óceán találkozásánál fekvő Hart-szigeten régóta működik köztemető, és 2008-ban a város (még Mike Bloomberg vezetése idején) ezt a területet jelölte ki arra, hogy itt helyezzék el egy esetleges járvány esetén a hirtelen megszaporodó, egészségügyi és logisztikai gondot okozó holttesteket. A 2008-as tervezet egy olyan járvány esetére készült, melyben New York lakosságának 25-35 százaléka fertőződik meg, és két százalékos halálozási aránnyal számol – ami 50-200 ezer közti halottat jelent.

A vészforgatókönyv szerint a halottakat tízes csoportban, egymás mellé kell eltemetni.

A tömegsírok ásására tett előkészület ijesztőnek tűnik, de New Yorkban a koronavírus-járvány ezen a téren is válsághelyzetet idézett elő. A város egészségügyi hatóságának adatai szerint kedd estére már 43 139 fertőzöttet azonosítottak, közülük pedig összesen 914-en vesztették életüket. Brooklynban hétfőn már ideiglenesen hűtőkamionokba kellett rakni a halottakat, hogy így tehermentesítsék az egészségügyet.

A polgármesteri hivatal szóvivője egyébként az Interceptnek megerősítette, hogy létezik egy „általános” megállapodás a városvezetés és a börtön előtt, azonban annak nincs köze a koronavírus-járványhoz, mivel egyes rabokat már évek óta bíznak meg sírásással a Hart-szigeten. Ez egyébként így is van, a már idézett jelentés szerint 2008-ban heti 20-25 holttestet temettek el a Rikersben raboskodók.

Ahol a sírásásba menekülnek a járvány elől

A hírhedt Rikersről egy lebilincselő történet kapcsán írtunk részletesen. Manhattan szomszédságában található szigeten található tízbörtönös komplexumban jelenleg 4600 embert tartanak fogva. Döntően fiatalkorúak kerülnek ide, azok, akik előzetesben várják az ítéletet vagy akiket rövidebb börtönre ítéltek, azaz zömmel jelentéktelen bűnökért vagy akár teljesen ártatlanul kerülnek ide előzetesbe olyanok, akinek nincs pénzük óvadékra. Viszont a börtönben már összekeverednek a tényleg veszélyes bűnözőkkel, bandatagokkal és rengeteg olyan mentális beteggel, akiknek nem volt pénzük kezelésre. A Rikersben ezért az őrök aktív részételével egy kegyetlen; leszámolásokkal, megalázásokkal és sefteléssel teli mikrotársadalom alakult ki.

A modern börtönökkel ellentétben szűk, sötét, túlzsúfolt tereknek, az egyes esetekben 100 fős hálótermeknek és a börtön-, illetve városvezetés balfogásainak köszönhetően két hét alatt az elítéltek legalább 3,6 százaléka megfertőződött a koronavírussal, szóval a többség számára megváltás lesz néhány órát eltölteni társaitól egészséges távolságban, friss levegőn, megfelelő védőfelszerelésben – még akkor is, ha közben holtakat kell elföldelni.

Rovatok