Index Vakbarát Hírportál

Újabb vezető iráni politikus kapta el a koronavírust

2020. április 2., csütörtök 18:54 | aznap frissítve

Újabb vezető iráni politikus kapta el a koronavírust, ezúttal a házelnök, Ali Laridzsáni tesztje lett pozitív, írja az AP. A hírt az iráni parlament oldalán jelentették be, Laridzsáni karanténba került, arról egyelőre nincs információ, hogy kórházi kezelésre szorulna. 

Ahogy korábban megírtuk, Iránban sokáig megpróbálták szőnyeg alá söpörni a járványt. Többek között azért, mert az országban február 21-én parlamenti választásokat rendeztek, és az iráni vezetés el akarta kerülni az alacsony részvételi arányt. A következő hetekben aztán az ország minden pontjáról jelentettek betegeket, ám a kormány tagjai továbbra is azt próbálták sugallni, hogy nincsen vészhelyzet. Hogy meggyőzzék a lakosokat, egy helyi orvos szerint a politikusok minden védőfelszerelés nélkül látogatták a fertőzötteket kezelő kórházakat.

Ennek eredményeképpen az ország vezető politikusai sorra kapták el a koronavírust. A leglátványosabb az egészségügyi miniszterhelyettes, Iradzs Harirsi esete volt, aki napokkal diagnózisa előtt nyilvánosan elvetette a karantén bevezetését, „világháború előtti ósdi módszernek” nevezve azt, illetve hamisnak nevezte a hivatalos adatoknál magasabb halálszámról beszámoló híreket. A miniszterhelyettesen világosan látszottak a vírus tünetei, amikor pár nappal később részt vett egy sajtótájékoztatón és egy tévéműsorban is, ahol a járvány súlyosságát próbálta elbagatellizálni.

Iránban a hivatalos adatok szerint jelenleg 50 ezer felett jár a koronavírussal fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké több mint 3000. Az Index cikkét, amelyben egy Iránban élő magyar nő számol be a koronavírus helyzetről itt lehet elolvasni.

Rovatok