Index Vakbarát Hírportál

A francia hadsereg 600 katonája koronavírusos lett

Napi összefoglalónk a nyugat-európai térség országaiból

2020. április 4., szombat 13:06 | aznap frissítve

Spanyolországban erősen enyhül, Ausztriában enyhén erősödik a vírus, ami már a francia hadsereget is megtámadta.

A brit kormány egyik tagja, Michael Gove szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a University College London és a Mercedes-Benz közösen kifejlesztett egy új lélegeztetőgépet, ami megfelel a klinikai elvárásoknak. Tegnap, ma és holnap naponta 200 darabot gyártanak, de a jövő héten már napi 1000 darab a cél. Az új készülékeken felül Kínából is érkezett 300 darab.

Már hét egészségügyi szakember vesztette életét a járvány miatt, és tegnap óta már 708-an haltak meg, ami rekordnak számít az Egyesült Királyságban.

Spanyolország: hosszabb szükségállapot

Spanyolországban szombaton az előző napi 932-ről 809-re csökkent az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma. Ezzel összesen 11744-re emelkedett a koronavírusos megbetegedésben elhunytak száma az országban.

Az azonosított fertőzöttek legutóbbi adata 5537, ami szintén csökkenést mutat az előző napi 7472-höz képest. Összességében így is 124736 spanyolországi fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 34219 meggyógyult, 11774 meghalt. Jelenleg 1245 beteg van súlyos, kritikus állapotban. Az országban összesen 355000 tesztet végeztek. Spanyolország az USA után a második legfertőzöttebb ország a világban.

A dél-európai országban az elhunytakat a halálesetet követő egy-két napban szokás eltemetni, a megnövekedett halálesetek következtében erre most nincs lehetőség, írja az MTI. A holttestek tárolására nincs elég kapacitás, például a madridi tartományban sem, ahol korábban a fővárosi fedett műjégpályát alakították át erre a célra. A hétvégétől a főváros vonzáskörzetében található Majadahonda korcsolyapályáját is halottasházként használják.

José Luis Ábalos közlekedési miniszter egy rádióinterjúban elmondta: a Renfe spanyol vasúttársaság három, egyenként 18 páciens szállítására alkalmas vonatot alakított át "kórházvonattá", arra az esetre, ha a koronavírus-fertőzött betegeket kellene szállítani a tartományok között.

Az ország különböző térségeiben különböző a járvány mértéke, a kevésbé érintett régiókból jelezték, hogy szükség esetén átvennének betegeket például Madridból.

A kormány szombaton a parlamentnél kezdeményezte, hogy további két héttel meghosszabbítsák a március 15-én hatályba lépett szükségállapotot, amely eredetileg április 11-ig lenne érvényben. A döntés alapján az oktatási intézmények zárva tartanak, és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

A hét elején leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Franciaország: a vírus megtámadta a hadsereget

Összesen hatszáz francia katonát fertőzött meg eddig a koronavírus - jelentette be szombaton Florence Parly francia védelmi miniszter. A helyzet a miniszter szerint a hadsereg működését nem befolyásolja.

A minisztérium csütörtökön jelentette, hogy az afrikai Száhel övezetben, a Szahara déli részén egy hadművelet négy katonája pozitívnak bizonyult a tesztelésen.

Franciaországban jelenleg 66955 aktív eset van, és 1053 új halálesetről számoltak be. Jelenleg 6838-an vannak kritikus állapotban, ez egy 176 fős növekedés péntekhez képest. 

Ausztria: enyhe emelkedés

Ausztriában az utóbbi 24 órában csak viszonylag enyhén emelkedett a pozitív koronavírus-tesztek száma, és a bevezetett korlátozó intézkedések hatása már kezd érződni - mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szombaton.

Az osztrák belügyminisztérium szombat délelőtti tájékoztatása szerint az országban 11 781-re emelkedett az észlelt koronavírus-fertőzöttek száma, a vírus okozta szövődményekbe pedig 186-an haltak bele. Több mint ezer ember szorul kórházi kezelésre, és közülük továbbra is 245 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon.

Az egészségügyi miniszter a legújabb adatokkal kapcsolatban elmondta: örvendetes, hogy a napi új megbetegedések számának növekedését sikerült 10 százalék alá szorítani, míg három hete még 40 százalékos vagy még magasabb emelkedési ütemet regisztráltak naponta. Anschober kiemelte, hogy ezt az irányt tovább kell tartani és erősíteni. Ausztriában eddig több mint 104 ezer koronavírus-tesztet végeztek el.

A nyugat-európai térség országairól készült előző napi összefoglalónkat itt olvashatja:

Rovatok