Index Vakbarát Hírportál

2 ezerről 23 ezerre ugrott a napi fertőzések száma a franciáknál, de csak adminisztratív okból

2020. április 4., szombat 08:53

Óriási ugrás tapasztalható a Franciaországból jelentett koronavírusos napi fertőzések számában, a csütörtöki 2116 fertőzés után pénteken 23 060 új esetet jelentettek a hatóságok,

ezzel együtt a napi halálozási szám viszont 1355-ről 1120-ra csökkent.

A csütörtökről péntekre több mint megtízszereződő esetszám nem elírás, és nem is arról van szó, hogy egyik napról a másikra ennyire bedurvult volna a járvány. A francia hatóságok már korábban jelezték, hogy az eddig a rendszerbe nem iktatott, az idősek otthonában történt eseteket is átvezetik a koronavírusos adatbázisba, ez történt meg péntekre.

A hivatalos tájékoztatás szerint április 2-án, csütörtökön 884 idősek otthonában történt halálesetet, pénteken pedig további 532 halálos áldozatot rögzítettek a rendszerben az elmúlt hetekről, míg pénteken ugyanilyen módszerrel 17 827, idősek otthonában regisztrált esettel aktualizálták a számokat.

Hasonló történt Kínában még február 12-én, amikor Hupej tartományban módosítottak a diagnosztikán és az esetek feltárásán, közlésén, akkor egy nap alatt 13 332 új esettel nőttek a kínai számok ugyanígy adminisztratív váltás miatt.

A pénteki, már korrigált számok szerin Franciaországban 82 165 koronavírusos fertőzést regisztráltak, közülük 6507-en haltak meg, 14 008-an pedig már felgyógyultak a járványból. Ezzel a fertőzöttek számát tekintve Franciaország is lehagyta az eredeti epicentrumként számon tartott Kínát, jelenleg a franciáknál van az ötödik legtöbb fertőzött eset és a negyedik legtöbb áldozat.

Rovatok