Index Vakbarát Hírportál

Átlépte a tízezret a francia áldozatok száma

2020. április 7., kedd 20:16 | aznap frissítve

Átlépte a tízezret a koronavírus-járvány áldozatainak száma Franciaországban, írja az AFP. Kedden ugyanis 1417 halálos áldozatot jelentettek, ezzel összesen 10 328-an haltak meg a járvány miatt az országban. A francia egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint több mint hétezer ember halt meg kórházakban, idősotthonokban pedig 3237-en vesztették életüket. Jelenleg több mint 30 ezer ember van kórházban Franciaországban koronavírus-fertőzés miatt, ebből 7131-en intenzív ellátásra szorulnak.

Az országban 109 ezer fertőzöttet tartanak nyilván. Franciaország a negyedik ország a világon, ahol a halálesetek száma átlépte a tízezret Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok után. 

Párizsban az önkormányzat betiltotta a lakhelyhez közeli egyénileg végzett sporttevékenységet délelőtt 10 és este 7 óra között, írja az MTI. A koronavírus-járvány miatt Franciaország teljes területén három héttel ezelőtt életbe lépett kijárási korlátozások értelmében ez eddig bármikor lehetséges volt a lakhely körüli egy kilométeres távolságban naponta egyszer egy órán át. 

A párizsi prefektúra keddi bejelentése szerint amikor kevesebben vannak az utcákon, továbbra is engedélyezett marad a sportolás. A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a napközben az utcán sportolókat szigorúan meg fogják bírságolni.

Vasárnap politikusok, orvosok és a tévék is nagyobb önfegyelemre kérték a franciákat, miután megítélésük szerint a napsütéses időben még mindig túl sokan mentek ki a szabadba.

Párizsban a Szajna-parton sétáló családokat kerülgették a futók, akik – miután a parkok, ligetek, sportpályák, közterek zárva vannak – a járdákon alakítanak ki maguknak a gyalogosok mellett alternatív futópályákat.

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.

A korlátozások értelmében a lakhely elhagyása munkahelyre való eljutás, valamint naponta egyszer egy órára egy kilométeres távolságban létfontosságú élelmiszerek vásárlása vagy gyógykezelés céljából lehetséges, hasonló feltételekkel lehet a lakhelyhez közel egyénileg sporttevékenységet és állatsétáltatást végezni. A járvány terjedéséről itt tájékozódhatnak

Rovatok