Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a gyermekmolesztálás vádja alól George Pell ausztrál bíborost

2020. április 7., kedd 12:01

Felmentették a vádak alól George Pell bíborost, akit gyermekmolesztálás miatt ítéltek el tavaly márciusban. A volt vatikáni pénztárnok szabadon távozhatott a börtönből a legfelsőbb bíróság ítélete után, írja az MTI.

Susan Kiefel arról beszélt az üres teremben megtartott tárgyaláson, hogy a felsorakoztatott bizonyítékok alapján nem volt megalapozott a a bíboros bűnösségének kimondása. A bíróság szerint a sértett állításai ellentmondtak a beidézett tanúk vallomásainak, az alsóbb fokú bíróság pedig nem is vizsgálta annak a lehetőségét, hogy a vádlott el se követte a bűncselekményt, amivel vádolják.

A bíborost 2018 decemberében mondták ki bűnösnek öt ízben elkövetett szexuális visszaélés miatt, amit a vád szerint a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két, 13 éves tagjával szemben követett el a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekévé nevezték ki. 

Tavaly márciusban hat év szabadságvesztésre ítélték, eddig 13 hónapot töltött börtönben.Pellt csak az egyik sértett tanúvallomása alapján ítélték el, a kórus másik tagja ugyanis hat éve kábítószer-túladagolásban meghalt. Az MTI arról ír, a bírósági eljárás során az a gyanú is felmerült, hogy a bíboros ellen valló férfi nem szabad akaratából tesz tanúvallomást.

Az ausztrál szövetségi legfelsőbb bíróság tavaly novemberben elfogadta Pell fellebbezését, miután előzőleg Victoria állam legfelsőbb bírósága elutasította fellebbviteli kérelmét. 

Az ausztrál bíboros az egyház eddigi legmagasabb beosztású tagja, akit pedofil bűncselekményért első fokon elítéltek.

A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának, amely a Szentszéken a harmadik legmagasabb pozíció.

Pell a Vatikánban a bírósági ítélet óta semmilyen tisztséget nem tölt be, de bíborosi címét megtarthatta. A Szentszék eddig úgy nyilatkozott, hogy addig nem foglal állást a kérdésben, amíg a fellebbviteli eljárások le nem zárulnak. 

Kedd reggel, pár órával Pell felmentésének bejelentését követően Ferenc pápa a Vatikánban bemutatott reggeli misét azoknak szentelte, "akik igazságtalan ítéletektől szenvednek".

Pellt név szerint nem említette, hanem arról beszélt, hogy az igazságtalan ítélet miatt szenvedők Jézushoz hasonlatosak, akit állhatatosan és haragosan üldöztek, miközben ártatlan volt. A Vatikán egyelőre hivatalosan nem reagált az ausztrál bíboros felmentésére.

Pell a bírósági eljárás során mindvégig ártatlannak mondta magát. A kedden kiadott közleményében azt írja, hogy a bírósági döntés gyógyír arra a súlyos igazságtalanságra, amit elszenvedett. Kiemelte, hogy nem neheztel a vádlóira, és nem akarja, hogy felmentése még nagyobb fájdalmat és keserűséget okozzon sokaknak. Mint írta, a bírósági eljárás nem egy "népszavazás" volt arról, hogy a katolikus egyház vagy az ausztrál egyházi hatóságok miként kezelik a pedofília ügyét.

A lényeg az volt, hogy elkövettem-e ezeket a szörnyű bűnöket, de nem követtem el

- fogalmaz a bíboros. 

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint az ilyen ügyek megvitatása nagy fájdalmat okoz a sértetteknek, és ilyenkor ő együtt érez velük, de a legfelsőbb bíróság az ország legmagasabb jogi testülete, ítéletét mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Az ausztrál katolikus püspöki konferencia pedig azt közölte, hogy a bíboros felmentését vélhetően sokan fogják üdvözölni, míg mások inkább lesújtónak tartják majd. A döntés azonban nem változtat az egyház megingathatatlan elkötelezettségén a gyerekek biztonsága iránt, folytatják, és azon az igazságos és együtt érző válaszon sem, amelyet a gyerekeket érintő szexuális visszaélések túlélőinek és áldozatainak ad. 

A papi visszaélések áldozatait tömörítő szervezet (SNAP) csak annyit írt, hogy megdöbbentette és lesújtotta a bíboros felmentése.

(Borítókép: George Pelt érkezik a bíróságra  Melbourneben 2019 februárjában. - fotó: Michael Dodge / Getty Images)

Rovatok