Index Vakbarát Hírportál

Németországban csúcson a járvány új áldozatainak száma

2020. április 7., kedd 09:14

Svájcban lassulni látszik a járvány, Franciaországban még nem ért a csúcsra, Németországban minden korábbinál magasabb volt a halottak száma hétfőn. A Benelux államokban is nőtt a fertőzöttek száma – frissülő napi összefoglaló a nyugat-európai járványhelyzetről.

Svájc

A friss adatok szerint hétfőn 557 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Svájcban. A szombati 899 új eset óta az országban némi csökkenő tendencia figyelhető meg, vasárnap 595 új esetet regisztráltak. Korábban tíz napon át ezer fölött járt az új esetek száma.

Az összes fertőzött száma 21 657, ezzel Svájc globálisan a 10. leginkább érintett ország, a lakosságszámra vetítve pedig az egyik legfertőzöttebb: a törpeállamokat is beleszámolva kilencedikek az egymillió főre eső 2502 fertőzéssel, megelőzve például Olaszországot is.

A svájci halálesetek száma 765, a gyógyultaké 8056, aktív esetből 12 836-ot tartanak számon, azaz ennyien számítanak jelenleg is betegnek. Svájc egy főre vetítve egyike a legtöbbet tesztelő országoknak, napi 8 ezer tesztet végeznek el, összesen már 162 500-nál tartanak. Ez egymillió főre vetítve 18 766 tesztet jelent. Összehasonításként: ugyanez a szám Magyarországon 2458.

Németország

Németországban négy nap folyamatos csökkenés után továbbra is egyre kevesebb a napi új regisztrált fertőzöttek száma, a napi halálesetek száma viszont minden korábbinál magasabbra emelkedett – írja a Reuters.

A friss adatok szerint a németországi esetek száma hétfőn 3252-vel nőtt, ezzel összesen már 103 375 fertőzést regisztráltak. Az új halálesetek száma 226, ami az eddigi legmagasabb a járvány kezdete óta. Eddig összesen 1810-en haltak bele a fertőzésbe az országban. Mivel 36 081-en már felépültek, jelenleg 65 484 beteget tartanak számon.

A belügyminisztérium hétfőn kijelölt egy dátumot az eddig bevezetett járványügyi korlátozások részleges feloldására: ha a korábbi napokhoz hasonló biztató ütemben csökkenne a fertőzöttek száma, akkor április 19-én enyhítenének a rendkívüli szabályokon, újra kinyithatnának a járvány miatt bezárt boltok, iskolák, és a szigorú határőrizeten is akkor lazítanának kicsit. 

Franciaország

Olivier Veran francia egészségügyi miniszter szerint a járvány az országban még nem érte el a csúcspontját, a tetőzés előtt még a helyzet további romlására kell számítani. Hozzátette, hogy a korlátozó intézkedéseket egészen addig fenn fogják tartani, amíg ennek szükségét látják – írja a CNN. A francia hatóságok közben tovább szigorították a korlátozásokat, Párizsban betiltották a kültéri sporttevékenységet 10 és 19 óra között.

Franciaországban hétfőn 833-an haltak meg a fertőzésben, ami az előző napi 518-hoz képest nagy emelkedés, bár az azt megelőző három nap napi ezer fölötti halálesetéhez képest továbbra is javulást jelent. Az összes eddigi áldozat száma 8911.

A hétfői új fertőzöttek száma 5171, ezzel összesen 98 010 esetet regisztráltak az országban. Mivel a halálesetek mellett 17 250-en már fel is épültek, jelenleg 71 849 főt tartanak betegként számon.

Belgium

Belgiumban meghaladta a kétezret, 2035-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és közel 1400 új igazolt fertőzöttről számolt be délelőtti sajtótájékoztatóján a közegészségügyért felelős hatóság kedden.

Az elmúlt 24 órában 1380 embernél lett pozitív a koronavírusteszt eredménye, ezzel immár 22 194 az igazolt fertőzött az országban. Hétfőn újabb 314 embert, de mintegy százzal kevesebbet szállítottak a kórházba, mint vasárnap, ezzel jelenleg – átlépve a hatezret – összesen 6012 embert ápolnak a vírus miatt. Intenzív ellátásban hárommal több, 1260 beteget részesítenek. Közülük a hétfőihez képest 15-tel több esetben, 999 betegnél kell lélegeztetőgépet alkalmazni. Amíg a hétvégén 235 ember hagyhatta el a kórházat, addig hétfőn 174-en, ezzel március 15. óta összesen 4160-an.

Hollandia

Hollandiában a napilapok kedden arról számoltak be, hogy a kormány szigorúbb határellenőrzést helyezett kilátásba a húsvéti hosszú hétvégére a külföldi látogatók számának csökkentése érdekében. Mivel a múlt hétvégén számos motoros társaság lepte el az utakat, és a távolságtartás szabályainak be nem tartása mellett az ország jelentősebb turistacélpontjainál gyülekeztek, a következő, négynapos hétvégén több ismert turistalátványossághoz vezető országutat lezárnak.

A holland közegészségügyi intézet kedden közzétett adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt 24 óra alatt 961-gyel 18 926-ra emelkedett. A regisztrált fertőzöttek száma enyhe csökkenést mutat. A friss jelentés szerint újabb 101 ember halt meg, ezzel 1867-re nőtt a járvány áldozatainak száma.

Luxemburg

Luxembourgban a kedd reggeli adatok szerint újabb 39 embernél mutatták ki a kórokozót, ezzel 2843 fertőzöttet tartanak nyilván. Újabb 5 ember halt meg az elmúlt 24 óra leforgása alatt, számuk így 41-re emelkedett.

A Luxembourg Times című, angol nyelvű luxemburgi híroldal azt írta, hogy az ország lakossága még nem számít az éttermek, bárok, illetve a nem létfontosságú árut kínáló üzlet bezárásával járó szigorú intézkedések feloldására. Noha a járvány továbbra is terjed, intenzitása a jelek szerint az elmúlt öt napban valamelyest gyengült. Az országban a koronavírussal összefüggésben jelenleg 23 embert ápolnak kórházban, 32-ten részesülnek intenzív ellátásban. A járvány február 29-re datált luxemburgi megjelenése óta eddig 253 embert engedtek ki gyógyultan a kórházakból. Luxemburgban ez idáig 24 291 tesztet végeztek el.

Xavier Bettel miniszterelnök arra szólította fel a lakosságot, hogy a húsvéti ünnepek négynapos hétvégéjén maradjanak otthon, legfeljebb a közeli parkban töltsenek rövidebb időt a megfelelő, biztonságos távolságot megtartva.

Rovatok