Index Vakbarát Hírportál

Már jóval tízezer fölött jár a koronavírus amerikai áldozatainak száma

2020. április 7., kedd 06:04

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a koronavírus áldozatainak száma, New Yorkban csúcspontján van a koronavírus-járvány, jelentette a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő délután.

Az intézmény adatai szerint az országban 356 942 amerikainál állapították meg a koronavírus fertőzést, és 10 524-re emelkedett a halottak száma.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerint a járvány most tetőzik, és az úgynevezett járványgörbe "lapulóban van". Legalábbis erre utal az, hogy csökkent a kórházba szállított és intenzív osztályon lélegeztetőgépre tett betegek száma. Egy nap alatt ugyanakkor 7 százalékkal növekedett a vírussal diagnosztizáltak száma. 

"Eleinte nem vettük komolyan ezt a járványt, és most megfizetjük az árát" - fogalmazott a kormányzó az MTI beszámolója szerint. 

NEW YORK ÁLLAMBAN ÁPRILIS VÉGÉIG MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSOKAT ÉS A TÁRSADALMI ELKÜLÖNÜLÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK ÉRVÉNYÉT.

Mark D. Levine képviselő korábban arról írt Twitteren, hogy a holttestek jelenlegi tárolására használt fagyasztók lassan megtelnek, így hamarosan a város egyik parkjába kezdhetik el ideiglenes tömegsírba temetni a halottakat. 

Illinois államban vasárnapról hétfőre, egy nap alatt több mint ezer új fertőzést diagnosztizáltak, ezzel több mint 12 ezerre emelkedett a regisztrált fertőzöttek és 307-re a halottak száma. 

Arkansas állam kormányzója, Asa Hutchinson közölte, hogy Louisianába küld lélegeztetőgépeket, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pedig a szövetségi stratégiai tartalékba küld ilyen készülékeket, hogy más tagállamokba juttassák el azokat. Kaliforniában a járvány további terjedésére számítanak, a kormányzó újabb 4600 ágyat különített el a koronavírusos betegek számára.

(Borítókép: Mentősök szállítanak kórházba egy beteget New Yorkban 2020. április 3-án. Fotó: John Nacion / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok