Index Vakbarát Hírportál

A kabinet nélkül nem hozhat fontos döntéseket Boris Johnson helyettese

2020. április 8., szerda 08:38

A koronavírussal-fertőzött brit miniszterelnököt, Boris Johnsont ideiglenesen helyettesítő külügyminiszternek, Dominic Raabnak nincs hatalma a kulcsfontosságú kérdésekben, mivel kabinetmegállapodás nélkül nem hozhat nagyobb döntéseket, írja a Guardian.

Boris Johnson a második éjszakáját töltötte a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán, ahová vasárnap azután került, hogy az állapota egyre rosszabb lett. A légzési nehézségei miatt oxigént is kapott, de eddig még nem kellett lélegeztetőgépre helyezni, mondta Raab a Downing Street-i sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy Johnson mennyi ideig lesz még az intenzív osztályon. Raab kedden este azt is elmondta, hogy kabinetmegállapodásra van szüksége az olyan döntések esetén, mint például a korlátozások feloldása. Hozzátette, hogy a következő héten ezeket nem fogják felülvizsgálni, szemben azzal, ahogy Johnson korábban ígérte, amikor három héttel ezelőtt életbe léptette a korlátozott kijárási tilalmat.

A járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseket négy kabinetbizottság felügyeli Nagy-Britanniában; ezek munkáját egy koordináló bizottság felügyeli, amelyet kedd óta Raab elnököl. A brit miniszterekre és tanácsadóikra a következő hetekben számos nehéz döntés vár, amikor arról kell majd határozniuk, hogy mikor és hogyan oldják fel a korlátozásokat.

A koronavírus-járvány első hulláma Nagy-Britanniában akár 66 ezer halálos áldozattal is járhat a Washingtoni Egyetem kutatóinak új modellje szerint. Ez több mint a várható európai halálesetek egyharmada.

Rovatok