Index Vakbarát Hírportál

Útakadályokat építenek Litvániában az utazási tilalom betartatására

2020. április 8., szerda 20:28

Útakadályokat építenek Litvániában, hogy így tartassák be a húsvéti ünnepekre bevezetett utazási tilalmat, amivel az új típusú koronavírus-járvány terjedését próbálják megakadályozni. 

Litvániában útakadályokat létesítenek a települések határában az új típusú koronavírus-járvány fékezése érdekében, így akarják betartatni a húsvéti ünnepekre bevezetett utazási tilalmat - közölte a vilniusi kormány szerdán. Ezért országszerte 300 rendőri ellenőrzőpontot hoznak létre, hogy péntek estétől hétfői estig minden járművet igazoltatni tudjanak. Erről Renatas Pozela litván rendőrfőfelügyelő tájékoztatott a kormány döntése után, írja az MTI.

Az utazási tilalom betartatásához 3000 katonát és rendőrt mozgósítanak, ők igazoltatnak majd az ellenőrzőpontokon, illetve járőrözés közben. A tilalom alól kivételt képeznek azok, akik munkába mennek vagy onnan hazatérnek, illetve azok is, akik egy másik lakásukat keresik fel. Mentesülnek azok is, akik családjukat mennek meglátogatni egy haláleset miatt.

„A következő hétvége kirívó jelentőséggel bír majd” - hangsúlyozta Saulius Skvernelis miniszterelnök. „A karantén sikeresen ellaposította a járvány görbéjét az utóbbi tíz napban, ezért fontolgatjuk, hogy a jövő héten lazíthatunk a kijárási tilalmon. Ha viszont újabb tetőzést tapasztalunk, akkor mindebből nem lesz semmi” – tette hozzá Skvernelis.

Korábban Franciaország is úti blokádok bevezetését látta a legjobbnak a húsvéti utazások megállítására.

A 2,9 millió lakosú Litvániában eddig 912 fertőzöttet regisztráltak, tizenöten pedig elhunytak a kórban.

Rovatok