Index Vakbarát Hírportál

Irakban sorra váltják egymást a miniszterelnökök, idén most jön a negyedik

2020. április 9., csütörtök 13:02

Musztafa al-Kádimit, az iraki hírszerzés volt vezetőjét nevezte ki csütörtökön miniszterelnöknek Barhám Száleh iraki elnök nem sokkal az után, hogy az előtte kinevezett Adnán az-Zurfi benyújtotta lemondását, mivel nem sikerült elég támogatást szereznie a parlamentben a kormányalakításhoz. Az elnöki rendelet szerint Kádiminak 30 napja van a kormányalakításra, írja az MTI.

Kádimi – akiről azt tartják, hogy Iránhoz áll közel – jogot tanult, és újságírással foglalkozott, mielőtt 2016 júniusában a hírszerzés vezetője lett Haider el-Abádi miniszterelnöksége alatt.

Kádimit kevesebb mint egy órával az után nevezték ki, hogy benyújtotta lemondását az államfő által márciusban kinevezett Zurfi, miután az előző nap a szunnita pártok megvonták a támogatásukat tőle, és átengedték a síita frakcióknak a döntést az új jelölt személyéről. Zurfi eleinte több szunnita és kurd frakció támogatását is élvezte, az Iránhoz legközelebb álló síita csoportosulások azonban elutasították jelöltségét, mivel úgy vélik, hogy túlságosan közel áll az Egyesült Államokhoz.

Zurfi a második kinevezett miniszterelnök, aki az elmúlt öt hétben benyújtotta lemondását. Februárban az elnök Mohammed Taufík Allávi korábbi távközlési minisztert nevezte ki kormányfővé, aki azonban márciusban visszaadta a megbízatást, miután nem tudta elnyerni a törvényhozás támogatását.

Irakban a jelenlegi politikai patthelyzet azóta tart, hogy Ádil Abdel Mahdi korábbi kormányfő novemberben bejelentette lemondását az októberben kezdődött, több száz halálos áldozattal járó tüntetések hatására. A tüntetők a 2003-as amerikai megszállás óta hatalmon lévő politikai elit teljes leváltását követelik, valamint szigorú intézkedéseket a mindent átható korrupció ellen.

Rovatok