Index Vakbarát Hírportál

Fertőzött romatelepeket zárnak le Szlovákiában

2020. április 9., csütörtök 09:03 | aznap frissítve

Szlovákia

Csütörtökig öt romatelepen jelentkezett a koronavírus-fertőzés, összesen 31 teszt lett pozitív, ezért az érintett romatelepek lezárásáról döntöttek a fertőzés terjedésének lassítása érdekében, jelentette be Ján Mikas tisztifőorvos szerdán. A Parameter.sk azt írja, hogy a romatelepen élők közül csak azokat ellenőrizték, akik külföldről jöttek haza, főként az angliai Sheffieldből vagy az ausztriai Tirolból.

A szlovák kormányfő, Igor Matovič szerint ezért a korábbi kormány a felelős azért, mert nem rendelték el a kötelező karantént a külföldről hazatérők számára. Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint a következő két-három hét mutatja majd Szlovákiában, hogy állnak a koronavírus elleni küzdelemmel, és hogy vissza lehet-e vonni a kormányzati intézkedéseket. Mikas az intézkedések betartása mellett az is lényeges, hogy minél több emberen elvégezzék a tesztet. Fontosnak tartja azt is, hogy a marginalizálódott csoportokra összpontosítsanak. 

A szlovák egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg 164 beteget kezelnek kórházban, közülük biztosan 61 páciensnél mutatták ki a fertőzést, a többi eredményre még várnak. A betegségből idáig 16 beteg gyógyult meg Szlovákiában, köztük egy 71 éves férfi is. Két ember belehalt a betegségbe. Eddig közel hétszáz igazolt fertőzöttről tudnak.

Szlovákiában szerdától részleges kijárási tilalmat rendeltek el, több határátkelőhelyet pedig lezártak. Az intézkedések jelentős torlódásokat idéztek elő.

Csehország

Csütörtökön reggel 5312 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván Csehországban, ami 279-cel több mint szerdán. A szerdai növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot. A fertőzöttek közül eddig 104-en haltak meg, míg a gyógyultak száma 243-ra emelkedett. Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szerdán már arról beszélt, hogy

Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre.

Csütörtökön tovább bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei Csehországban az MTI szerint. Minden nyitva tartó üzlet kötelező biztosítani alkalmazottainak és a vevőknek is a szükséges fertőtlenítőszereket, az élelmiszerboltokban csak egyszeri használatú kesztyűvel lehet vásárolni, az alkalmazottak pedig az összes boltban kötelesek kesztyűt használni, amikor kiszolgálják a vevőt. A boltok vezetőinek biztosítaniuk kell azt is, hogy a vevők korlátolt számban lépjenek be az üzlethelységekbe, és vásárláskor ne torlódjanak fel.

Csehországban március 12-én zárták be az üzleteket és a vendéglőket. Kivételt ekkor csak az élelmiszerboltok, drogériák, trafikok, gyógyszertárak, benzinkutak, és néhány más kiemelt fontosságú üzlet kapott. Később kinyithattak egyebek között a virágüzletek, a háztartási kellékeket és cikkeket, valamint a textilt árusító üzletek is.

Csütörtöktől kezdve megnyíltak a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, illetve az építkezési kellékeket árusító üzletek. További üzletek, szolgáltatások megnyitását a kormány a járványhelyzet alakulásától függően a húsvét utáni időszakra tervezi.

Románia

Az országban csütörtökre további hét halálesetet jelentettek be, ezzel 227-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban. A hét új elhunyt többsége idős, krónikus beteg, írja a Maszol.ro. Az országban 4500 fölött jár az igazolt fertőzések száma.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter kedden azt közölte, hogy folyamatosan bővítik a tesztelési kapacitást, és 2-3 napra sikerült csökkenteni a várakozási időt. A miniszter szerdán bejelentette, hogy a suceavai megyei kórház után a dévai megyei kórházat is katonai irányítás alá vonták. Az egészségügyi intézményben ugyanis fertőzésgóc alakult ki, az ott kezelt 111 páciens közül 85-nél kimutatták a fertőzést.

Ukrajna

Ukrajnában csütörtökre, egy nap alatt öt új esettel, 57-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 224-gyel 1892-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés

,írja az MTI az ukrán az egészségügyi minisztérium közlése alapján.

A betegségből eddig 45-en gyógyultak fel az országban. A legtöbb fertőzött jelenleg a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében (302 fő) és a fővárosban, Kijevben van (300 fő). Eddig a legtöbben – 13-an – azonban a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében haltak bele a betegségbe. A külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint külföldön előző napi adatok alapján összesen 175 ukrán Covid-19 beteget ápolnak. Eddig öt ukrán állampolgár halt bele külföldön a betegségbe.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elmondta, hogy koronavírusra tesztelték Volodimir Zelenszkij elnököt és Denisz Smihal kormányfőt is rögtön azután, hogy a múlt hónapban fény derült az első parlamenti képviselő, Szerhij Sahov fertőzöttségére. Sahov és egy másik képviselő egyébként már felgyógyultak a betegségből. Eddig nyolc parlamenti képviselőnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, emlékeztetett csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

A belügyminisztérium közölte: abban állapodott meg a vallási felekezetekkel, hogy a húsvéti szertartásokat ugyan megtarthatják a templomokban, de azokon legfeljebb tíz fő vehet részt. Erről a tárca az egyházi és vallási szervezetek országos tanácsának képviselőivel folytatott online megbeszélésén egyezett meg.

Hamis bombariadó volt csütörtökre virradóan Kijevben abban a kórházban, ahol a legtöbb koronavírusos beteget ápolják. A rendőrség közlése szerint átvizsgálták a Covid-19 betegek számára elkülönített részleget, az egész kórházat és a környékét, de nem találtak robbanószerkezetet.

Lengyelország

Lengyelországban meghosszabbítják a koronavírus terjedését lassító mozgáskorlátozásokat, az iskolai távoktatást, elhalasztják az érettségi vizsgákat, elrendelik a szájmaszk viselését - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, írja az MTI.

Morawiecki leszögezte: az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak, ha ezeket nem vezették volna be, jelenleg Lengyelországban akár 40 ezernél több fertőzés is lehetne, a csütörtök délelőttig kimutatott mintegy 5,3 ezer helyett.

A márciusban elrendelt, eredetileg szombatig érvényes mozgáskorlátozásokat, valamint a nem életfontosságú cikkeket árusító boltok, bevásárló központok, kozmetikai, fodrászati szalonok, továbbá a kulturális intézmények bezárásáról szóló intézkedéseket egy héttel, április 19-ig hosszabbítják meg - mondta Morawiecki.

Április 26-ig hosszabbítják meg az iskolai távoktatást, ezzel együtt a 8 évnél fiatalabb gyermekekről gondoskodó szülőknek járó pénzügyi támogatást is. További két hétig tart a légiforgalom szüneteltetése és az egészségügyi ellenőrzés a határátkelőkön. A március közepén létesített határzár viszont legalább május 3-ig lesz érvényben.

A tömegrendezvények tilalmát határozatlan ideig tartják fenn. Az egyházi szertartásokon húsvét idején is legfeljebb öt hívő vehet részt a lelkészek mellett. Az eredetileg májusra tervezett érettségi vizsgákat leghamarabb júniusban tartják meg, ezek időpontjáról majd legalább egy hónappal korábban értesítik a diákokat.

Jövő csütörtöktől közterületen kötelező lesz szájmaszk viselése, illetve az orr és száj eltakarítása kendővel, sállal.

A lengyel egészségügyi tárca szerint az országban csütörtök reggelig 5341-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig összesen 164 beteg hunyt el. Szerdán 357 új fertőzést, 30 halálesetet regisztráltak. A járvány növekedésének dinamikája az utóbbi napokban enyhén csökkenő tendenciát mutat. Az első lengyelországi eset kimutatása óta közel 107,6 ezer, csak szerdán több mint 8,3 ezer vírustesztet végeztek. Közel 152,9 ezer embert házi karanténba helyeztek. 284-en felgyógyultak a betegségből.

Rovatok