Index Vakbarát Hírportál

Pánikszerű felvásárlási láz tört ki Törökországban, a belügyminiszter benyújtotta lemondását

2020. április 12., vasárnap 22:04 | aznap frissítve

Bejelentette lemondását Süleyman Soylu török belügyminiszter, miután a kormány hibája miatt pénteken este több városban pánikszerű felvásárlásba kezdett a lakosság, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A politikus a Twitteren közölte: minden felelősséget vállal a pénteken elrendelt kijárási tilalom és annak következményei miatt, és továbbra is Erdogan feltétlen híve marad. A török elnök nem fogadta el Soylu lemondását, a belügyminiszter hivatalában marad. 

A török kormány pénteken este 10 órakor jelentette be, hogy éjféltől kijárási tilalmat vezet be több városban  a koronavírus terjedése miatt. A meglepetésszerűen bejelentett 48 órás kijárási korlátozás 31 várost, illetve tartományt érintett, köztük Isztambult, Ankarát és Izmirt is. 

Az intézkedés kommunikációjánál azonban hatóságok súlyos hibát vétettek. Csak 2 órával a kijárási tilalom előtt jelentették be a szigorú intézkedést, annak részleteit pedig nem közölték a lakossággal.

Pénteken este ezért több városban pánikszerű felvásárlásba kezdett a lakosság, és nagyobb csoportokban gyülekezni kezdtek a felháborodott és tanácstalan emberek. A politikus a kormánypárti Hürriyet című  napilapnak azt mondta: nem látta előre, hogy ez fog történni, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. "Ezt akartuk elkerülni" - hangsúlyozta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem fogadta Soylu lemondását. A belügyminiszter hivatalában marad, közölte az elnöki hivatal. 

Törökországban vasárnapra  56 956-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 97 új halálesetet regisztráltak, a Covid-19 betegségben eddig 1198-an haltak meg. A fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt.

Mint megírtuk: a török kormány hosszú ideig nem vette komolyan a járványt, illetve igyekezett eltitkolni azt

A járvány aztán három hét alatt mérgesedett el Törökországban.  

Rovatok