Index Vakbarát Hírportál

942 új fertőzött Belgiumban, áprilisban ez a legalacsonyabb napi emelkedés

2020. április 13., hétfő 13:48 | aznap frissítve

Belgiumban 24 óra alatt 303 új regisztrált áldozata volt a koronavírus-járványnak, ami magasabb adat, mint a vasárnapi, de alacsonyabb, mint pénteken és szombaton. Hétfőre 942 új igazolt fertőzöttet jelentettek, ami áprilisban a legalacsonyabb napi emelkedés.

Összesen már 30 589 fertőzöttet diagnosztizáltak eddig, 3903 halálos áldozata van a járványnak. 6707-en felgyógyultak a betegségből. A Guardian kiemelte, hogy ez azt is jelenti, hogy egymillió lakosra vetítve rosszabb a helyzet az összes fertőzött és a halálos áldozatok számát tekintve, mint Olaszországban.

Viszont a brit lap később azt is hozzátette, hogy Belgiumban az egészségügyi hatóságok az idősotthonokban elhunytak esetében teszt nélkül is beleszámolják azokat a statisztikába, akiknek légzőszervi tüneteik voltak.

Arról itt írtunk, hogy az egymillió emberre vetített esetszám alapján a világ legrosszabbul álló öt országa közül négy egészen apró állam: a Vatikán, San Marinó, Andorra és Luxemburg.

Egymillió lakosra vetítve Svájcban is rossz a helyzet, de ott az elmúlt időszakban lassult a koronavírus terjedése. 24 óra alatt 280 új esetet regisztráltak, írja a CNN a svájci egészségügyre hivatkozva. Összesen 25 580 esetről tudni.

Hollandiából még nem érkeztek meg a hétfői adatok, de a CNN arról írt, hogy megugrott az igazolt fertőzöttek száma az egészségügyi dolgozók között, miután a kormány felpörgeti a tesztelést az országban. Ez is indokolhatta az elmúlt napokban a magasabb napi esetszámokat, miközben az intenzív osztályokon kezelt betegek esetében javult a helyzet.

A CNN számításai szerint az igazolt esetek 26 százaléka egészségügyi dolgozó lehet. Ebben komoly területi különbségek is lehetnek, péntekig például Groningen tartományban a jelentett esetek 56 százaléka egészségügyi dolgozó volt.

A vasárnap jelentett 1323 új esethez képest a hétfőn közzétett adatok szerint 1174 új fertőzöttet azonosítottak az országban. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint jelenleg 25 746 a fertőzöttek száma és 2737 halálos áldozata van a betegségnek, ami 94-gyel több az előző nap közölt adatoknál. Eddig 300-an gyógyultak fel.

Luxemburg már hatodik napja a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a szigorú intézkedések ellenére is 11 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben hétfőig. Számuk vasárnap 47 volt, míg szombaton 108, pénteken pedig 81. Az összesítés szerint 3281 fertőzöttet tartanak nyilván az országban, valamint újabb négy ember halálával 66-ra emelkedett az áldozatok száma. A luxemburgi kórházak 214 beteget kezelnek megerősített vagy feltételezett fertőzés miatt, közülük 31-et részesítenek intenzív ellátásban. Eddig 465 ember távozhatott tünetmenetesen a kórházakból, írja az MTI.

Arról itt írtunk bővebben, hogy a péntekig beérkezett adatok alapján hogyan alakult a járvány terjedése Nyugat-Európában.

Rovatok