Index Vakbarát Hírportál

Kim Ir Szen születésnapja is elmarad a járvány miatt

2020. április 15., szerda 08:23

Nem tartja meg a kommunista Észak-Korea az alapítójára emlékező ünnepséget - írta a Daily NK. A zárt diktatúrában élő országról hírt adó lap szerint a felső vezetésben hétfőn hozták meg a döntést arról, hogy a Nap emléknapja, azaz Kim Ir Szen születésnapjának ünnepe ezúttal elmarad.

Korábban már döntöttek arról. hogy elhalasztják a Phenjan maratont és a fővárosi tavaszi fesztivált is.

Az államalapító diktátor unokája, Kim Dzsongun vezette Észak-Korea hivatalosan nem ismeri el, hogy a járvány elérte volna az országot, de a vezetés a propaganda szerint komolyan veszi a veszélyt: ontják a képeket az óvintézkedésekről és látványos kórházépítésbe kezdtek a fővárosban. Ha elszabaduló a járvány óriási pusztítást vihet véghez a rossz egészségügyi rendszerrel, szegényes infrastruktúrával küzdő - a gazdaságát lényegében a hadsereg szolgálatába állító - országban.

Fejtágító után újra mehetnek Kínába a diákok

Phenjan döntött arról, hogy feloldja a néhány napja bevezetett korlátozást és visszaengedi diákjait Kínába. A Daily NK szerint az érintetteket kérték, hogy jelenjenek meg az útra felkészítő, ideológiai útmutatást is adó bizottság előtt, ezután a héten visszakaphatják útleveleiket is. Kim Dzsongun korábban már közölte, hogy a társadalom gerincét adják a Kínában tanuló diákok, akinek visszatérése a szomszédos országban zajló oktatásukra elsődleges fontosságú.

Kína a határ átlépése után egyhetes karantént ír elő az észak-koreai diákoknak.

(Borítókép: A kommunista Észak-Korea az alapítójára emlékező ünnepség 2018-ban. Fotó: KCNA / KNS / AFP)

Rovatok