Index Vakbarát Hírportál

Németországban részlegesen enyhítenek a korlátozásokon

2020. április 15., szerda 18:41 | aznap frissítve

Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak), erről Angela Merkel kancellár döntött, konzultálva a tartományi vezetőkkel. Arról is döntöttek ugyanakkor, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad az országban.

A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra. A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak. Mindenkinek erősen javasolják ugyanakkor, hogy hordjon maszkot, olvasható az ARD beszámolójában. 

Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság, a Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak. Vagyis valószínűleg a sporteseményekkel kapcsolatban is marad az augusztus végéig érvényes tiltás, bár a zárt kapus események nincsenek kizárva. Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog ülésezni a német kormány, írja a DW.

Németországban 132 210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68 200. Az országban látványosan alacsony egyébként a halálozás, legalábbis a többi országhoz képest.

A koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását és a vírus jelenlétének minél szélesebb körű, folyamatos megfigyelését már korábban javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften). A többek közt orvosok, jogászok, közgazdászok és szociológusok közreműködésével kidolgozott állásfoglalásban kiemelték, hogy indokoltak voltak a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen befagyasztó, durva korlátozások a járvány kezdeti, dinamikus szakaszában. Azonban az államnak az élet és az egészség védelme mellett arról is gondoskodnia kell, hogy helyreálljon az állampolgárok társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális cselekvőképessége.

Németország – Ausztriához hasonlóan – azért is fontos, mert Orbán Viktor amolyan tesztállamként tekint rájuk. „Külön csoporttal figyeltetem Dél-Németországot és Ausztriát, ami ott beválik, azt mi is alkalmazni tudjuk” – mondta egy korábbi rádióinterjúban Orbán Viktor arra a kérdésre vonatkozóan, hogy várható-e lazítás a kijárási korlátozásokon Magyarországon. 

Németország március 22-én vezette be a korlátozó intézkedéseket, azóta vannak zárva az éttermek, az iskolák és a boltok zöme. 

A korlátozások a Magyarországon bevezetett lépésekhez képest szigorúbbak. Berlinben például fejenként 500 eurós bírságot is kiszabhatnak, ha nem közös háztartásban élők két főnél nagyobb csoportban gyülekeznek közterületen, és a rendőrök felszólítására nem oszlanak szét. Schleswig-Holsten pedig kitiltott mindenkit, akinek nincs állandó lakóhelye a tartományban. 

A legnagyobb szigor Bajorországban tapasztalható, nem véletlenül, ugyanis ott regisztrálták a legtöbb fertőzést. Bajorországban ezért nem is csak szabálysértést, hanem bűncselekményt követ el, aki például hivatalosan elrendelt karantén idején elhagyja az otthonát, valamint akár öt év börtönt is kaphat az, aki a szabályokat megsértve megfertőz másokat.  

A szigor meghozta a várt eredményeket.

Ugyan a járványt nem sikerült még elnyomni (ezt nem is remélték a döntéshozók), de a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések sikereseknek bizonyultak:

Persze azért nem csak jó hírek vannak: az igazolt új fertőzések száma viszonylag magas szinten stabilizálódott, az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) – amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust – pedig 1,2, holott a járvány csak akkor hagy alább, ha sikerül ezt az arányt tartósan 1 alá szorítani.

Az igazolt fertőzöttek körében mért halálozási arány is magas, már 2,4 százalék, ami annak tulajdonítható, hogy egyre több idős ember fertőződik meg, mert egyre inkább terjed a vírus az idősotthonokban és kórházakban.

A szövetségi kormányban létrehozott koronavírus-kabinet még a húsvéti ünnepek előtt felvetette, hogy április 19-e után lazítana a korlátozásokon. Akkor a kabinet úgy látta, hogy a „lazítással”  újra kinyithatnak a járvány miatt bezárt boltok, iskolák, és a szigorú határőrizeten is akkor enyhítenének kicsit.

A német belügy ugyanakkor azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon pedig csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni.

(Borítókép: Járóokelők egy berlini piacon 2020. április 14-én - fotó:  Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok