Index Vakbarát Hírportál

Huszonhárom ország állt ki a WHO mellett

2020. április 16., csütörtök 21:38

A Németország által kezdeményezett Szövetség a multilateralizmusért nevű együttműködés huszonhárom országa állt ki közös nyilatkozatban csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mellett, a szervezet koronavírus-járvány kezelésében játszott szerepe körül kialakult vitában.

A huszonhárom ország külügyminiszterei videokonferenciájukat követően közzétett állásfoglalásukban hangsúlyozták a nemzetközi szervezetek és globális együttműködés jelentőségét a pandémia elleni küzdelemben. "Egységesnek kell maradnunk emberségünkben" - fogalmaztak a tárcavezetők. "A Covid-19 pandémia a multilateralizmus ébresztő jelzése" - tették hozzá.

A nyilatkozat aláírói emellett támogatásukról biztosították az ENSZ globális szolidaritásra vonatkozó felhívását a válságban, különösen pedig a WHO egészségügyi koordinációs szerepét a járvány elleni küzdelemben.

Donald Trump amerikai elnök kedden ugyanis bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mert szerinte az ENSZ szakosított szervezete nem megfelelően reagált a járványra. Azt állította, hogy az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója pedig elfogult Peking iránt.

Az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez. Az amerikai lépést többek között az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió, illetve Kína és Oroszország is bírálta.

A Szövetség a multilateralizmusért létrejöttét 2018-ban kezdeményezte Heiko Maas német külügyminiszter a nemzetközi együttműködés erősítése érdekében. Az együttműködésnek nincsenek állandó tagjai, s különböző összetételekben ülésezik. A koronavírus-járvány kapcsán tartott csütörtöki tanácskozáson Németország, Argentína, Belgium, Kanada, Costa Rica, Chile, a Dominikai Köztársaság, Észtország, Etiópia, Finnország, Franciaország, Írország, Jordánia, Indonézia, Olaszország, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Peru, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország és Svédország külügyminiszterei vettek részt.

Rovatok