Index Vakbarát Hírportál

Isteni jel a koronavírus, mondja az egy hónap után előkerülő nicaraguai elnök

2020. április 16., csütörtök 20:28

Több mint egy hónap után jelent meg újra nagy nyilvánosság előtt Nicaragua elnöke, Daniel Ortega, aki szerda esti tévébeszédében azt mondta, hogy isteni jelként tekint a koronavírus-járványra. Az elnök – feltehetőleg a járvány valódi helyzetét tagadva – arról is beszélt, hogy egyetlen esetről tudnak, amiben a koronavírus-járvány okozta a halált, és az ország három regisztrált esetéből mindegyik külföldről érkezett be hozzájuk, vagyis a járvány nem terjed az országon belül – igaz, a hivatalos számok szerint 9 fertőzött van az országban.

Mivel hosszú ideig kerülte a nyilvánosságot a 74 éves Ortega, felmerült, hogy az egészségével lehet gond, ám a szerdai beszéd alatt egészségesnek tűnt, maszkot sem viselt, tudósított a The Guardian.

Nicaraguában nem vezettek be semmiféle korlátozást a koronavírus miatt, se a közösségi távolságtartást, se a tömegrendezvények tiltását, sőt, az országban külön buzdítanak mindenkit a tömegrendezvényeken való részvételre. A nem létező intézkedésekkel kapcsolatban elmondta Ortega, hogy Nicaragua nem állt le, mert ha leáll a munka, meghal az ország is.

Az egyedüli lépés, ami bármiféle járványkezelésre utalhat, az az, hogy kéthetesre bővítették a húsvéti iskolaszünetet, ami után április 20-án indul majd újra a tanítás.

A Közép-Amerikai országgal határos két másik államban, Hondurasban és Costa Ricán is sokkal súlyosabb a helyzet: előbbiben 426 fertőzöttet és 35 halottat, utóbbiban 626 fertőzést és 4 halálos áldozatot regisztráltak eddig.

Rovatok