Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában elítélteket küldenek haza, hogy megelőzzék a börtönökben a fertőzés elterjedését

2020. április 18., szombat 11:06 | aznap frissítve

Még több rabot szeretnének hazaengedni Norvégiában, hogy ezzel is csökkentsék annak lehetőségét, hogy az új koronavírus bejusson a büntetés-végrehajtási intézményekbe

Péntekig 405 olyan elítéltet engedtek haza a bokájukra szerelt nyomkövetővel, akiknek a büntetése kevesebb mint hat hónap, vagy hosszabb büntetésükből kevesebb mint hat hónap van hátra.  Az elítéltek nem hagyhatják el a lakásukat, és rendszeresen ellenőrzik őket.  A tervek szerint összesen 500 rabot tudnak elektromos nyomkövetővel ellátni, de további 200 eszköz beszerzését tervezik, mert ez is segítség lenne, hogy a büntetés-végrehajtási intézmények dolgozóit és a fogvatartottakat is védjék a fertőzés terjedésétől. 

Molnár Réka Molnár Réka
Szabadságon

Ma végre hazamehetett. Nem azért, mert jól viselte volna bent magát - sőt, ez messze sem volt igaz rá -, nem is azért, mert lejárt volna a büntetése. Nem tudta azt a rég elképzelt jelenetet végigvinni, hogy felszedi a cuccait, azt a fényképet meg a pár csomag, már több éves rágót a zsebéből (már ha visszaadják), kilép az ajtón, nagy levegőt vesz és csak örül. Örült persze így is, hazamehetett végre a családjához, ahol nem egy plexin keresztül látja őket, és ahol otthoni börtönébe lehet zárva, mint ma a normális emberek.

A gyerek kérdezgette, mi villog a lábán. Apa bilincsben szabad - válaszolta volna kapásból, de aztán inkább leültek és elmagyarázta, hogy erre most szükség van, hogy a náluk nagyobb bácsiknak tudniuk kell, hol van apa. Persze, a gyerek nem értette, miért van erre szükség, meg amúgy is, hogy lehet ebben fürödni? Még mielőtt választ kaphatott volna, már rég felpattant, hogy odavigye az elmúlt évek játékszerzeményeit az apjának. A börtöntöltelékből lett otthontöltelék kezébe vette sorra a rajzokat, kamionokat és azt gondolta, milyen ironikus is ez. A helyzet, ami annyi családot szétrobbant, az övét most újra egyesítette.


Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Rovatok