Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban is több mint 20 ezer halottja van már a járványnak

2020. április 18., szombat 16:52

Bár csökkent a napi halálozások aránya, a szombaton bejelentett 565 új koronavírus miatti halálesettel már Spanyolországban is átlépte a 20 ezret az áldozatok száma, írja a spanyol egészségügyi minisztériumra hivatkozva a Reuters.

887-tel több új regisztrált beteg is lett, ezzel összesen már 191 726 főnél azonosították a betegséget az országban. Ezzel a másodikak a világon az USA több mint 710 ezer azonosított betege után. Pénteken, pontosabban a pénteki bejelentés előtti 24 órában 585 halálos áldozatot jeleztek.

A spanyol kormány a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk mérséklésére közben elvileg felgyorsította az úgynevezett létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetésének előkészítését. José Luis Escrivá társadalombiztosításért felelős miniszter szerint mintegy egymillió rászoruló háztartás - körülbelül hárommillió ember - veheti majd igénybe ezt a támogatást.

Az országban egyébként nem kért teljhatalmat a kormány semmilyen időtávra, ezért a korlátozó intézkedések meghosszabbítását is újra és újra el kell fogadnia a parlamentnek március 15 óta. Most újra meghosszabbítaná a kormány május 9-ig, írja az MTI. De azonban azzal az enyhítéssel, hogy a gyerekek egy meghatározott időkeretben kimehessenek az utcára április 27-től.

Rovatok