Index Vakbarát Hírportál

Olaszország úgy érzi, még nem nyerte meg a háborút. Spanyolország súlyos gazdasági válságra számít

2020. április 20., hétfő 09:01

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint hétfő reggelre 2 404 021 embernél igazolták a világban az új koronavírusos megbetegedést, a halottak száma elérte a 165 227 főt, és 624 698-an gyógyultak meg a betegségből. 

New York állam óvatos a nyitás kérdésében

Az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és a járványban elhunytak száma, 764 265 fertőzöttet és 40 565 halottat regisztráltak, 71 012-en felépültek.

Amerikában több helyen is tüntetéseket tartottak, hogy minél hamarabb oldják fel az államok kormányzói a korlátozásokat.  Andrew Cuomo, New York állam kormányzója vasárnap este azt mondta, hogy a járvány elleni harcnak még csak a közepén járnak. „A szörnyű járvány ismét támadhat, ha túl korán nyitjuk meg az államot” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a járvány csúcspontján túljutottak, a járványgörbe leszállóban van. Leszögezte, hogy az újraindítást az egészségügyi helyzet alakulásához kell igazítani.

Közben tovább növekedett azok száma, akik az idősotthonban haltak meg a járvány miatt, összesen már 8003 idős ember halt meg országszerte az otthonokban végigsöprő fertőzéshullám miatt, a halottak harmada New York állam szociális intézményeiből került ki.  A Cobble Hill központban dolgozók azt állítják, hogy nem voltak megfelelően felkészülve, sem a személyzet, sem a betegek részére nem volt elegendő mennyiségű védőfelszerelés, így az ápolók közül is rengetegen elkapták a vírust. Több hozzátartozó szerint minden megtettek az épolók, amit tudtak, azonban védőfelszerelések nélkül, kukászacskóba öltözve lehetetlen volt a harc a fertőzések ellen. 

Florida északkeleti partvidékén már a hétvégén megnyitottak egyes tengerparti strandokat, Ron DeSantis kormányzó azonban további könnyítéseket jelentett be. Ugyanakkor azt is előírta, hogy a tengerparton is kötelező betartani a társadalmi távolságtartás szabályait, és érvényben maradnak a nagyobb összejöveteleket tiltó előírások is. Georgia állam kormányzója hétfőn jelentette be, hogy április 27-én a közegészségügyi előírások betartása mellett újra kinyithatnak a mozik, éttermek, a fodrászatok, edzőtermek már előbb, április 24-én. Ugyanakkor a kocsmák, klubok és a parkok zárva maradnak.  

Chad Wolf, ügyvezető belbiztonsági miniszter hétfőn bejelentette: további harminc napra meghosszabbították a kanadai és a mexikói határon érvényben lévő utazási korlátozásokat. 

Több amerikai televízió is jelentette: a Boston Globe című lap halálozási hírei vasárnap 16 oldalt tettek ki.

Az idősotthonokban és szociális intézményekben fertőzöttek száma jelentősen növelheti a spanyol adatokat

 A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban 200 210 főre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken. Az elmúlt egy nap során 399-en veszítették életüket, vasárnap 410-en, szombaton 585-en hunytak el. Utoljára egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig összesen 20 852-en haltak bele. A napi jelentésből egyelőre hiányoznak az idősotthonokban és szociális intézményekben megfertőződöttek, illetve elhunytak adatai, amelyek becslések szerint akár több ezerrel is növelhetik a halálesetek számát.

A halálesetek csökkenése miatt szerdától felszámolják a főváros fedett műjégpályáján létesített ideiglenes halottasházat. A múlt héten már bezárták a majadahondai jégpálya területén nyitott átmeneti halottasházat is, így már csak egy ilyen létesítmény üzemel, az Igazságügyi Orvosi Intézet új, de át még nem adott épületében. A kormány ezen a héten arra tesz javaslatot a parlamentnek, hogy az egy hónapja érvényben lévő lakhelyelhagyási korlátozást hosszabbítsa meg május 9-ig. 

A spanyol központi bank legfrissebb jelentése szerint a járványügyi korlátozások következtében a spanyol gazdaság példa nélküli visszaesése várható. A spanyol hazai termék (GDP) 6,6 és 13,6 százalék közötti zsugorodására lehet számítani idén. A munkanélküliségi ráta 18,3-21,7 százalék között lehet a múlt évi 13,8 százalék után, míg az államháztartási hiány növekedése 7 és 11 százalék között lehet ahelyett, hogy tovább csökkenne a tavalyi 2,6 százalékról. Megfordulni látszik az államadósság mérséklődése is, és elérheti akár a GDP 110-120 százalékát a 2019-es 95,5 százalékról - véli a jegybank.

Olaszország: A háborút még nem nyertük meg

Olaszország egészségügyi minisztere örül, hogy járványgörbét sikerült ellaposítani, és úgy tűnik, túl vannak a nehezén, de még nincs vége a küzdelemnek. Most, hogy hamarosan enyhíthetnek a korlátozásokon, kiemelten fontos, hogy megelőzzék, hogy esetleg újra tömeges megbetegedések jelenjenek meg. Továbbra is sokat kell tesztelni, és a fertőzötteket időben izolálni. A hatóságok szerint május közepéig egészen biztos, hogy lesznek új fertőzöttek. Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy mikor nyithatják meg újra Olaszországot, hanem az, hogy hogyan. 

A koronavírus-járvány kitörése óta hétfőn először csökkent az aktív esetek száma Olaszországban: vasárnap 108257 embert regisztráltak betegként, hétfőre ez 108237-re csökkent. Ugyan csak 20 fővel csökkent az aktív koronavírusos esetek száma, de a hatóságok szerint ez már önmagában jó hír. Szintén biztató lehet, hogy legutóbb március 11-én jelentettek olyan kevés új fertőzöttet, mint hétfőn. A napi halálesetek száma is stabilan 500 körül alakult napokban.

Brazíliában az elnök köhögve támogatta a kijárási korlátozások enyhítését

Országszerte tüntetéseket tartottak a korlátozások enyhítése miatt Brazíliában, az egyiken részt vett Jair Bolsonaro, Brazília elnöke, akiről korábban azt is terjesztették, hogy megfertőződött a vírussal. Ezt tagadja, a felszólalása alatt azonban többször köhögött. Bolsonaro túlzónak tartja több brazil szövetségi állam koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseit és azt szorgalmazza, hogy az élet minél előbb térjen vissza a normális kerékvágásba, emellett szeretné ha azoknak a hivataloknak a vezetőit, akik az otthonmaradás vagy a korlátozó intézkedések mellett állnak ki, minél hamarabb leváltanák. 

Bolsonaro azt mondta, szerinte a brazilok hetven százaléka fog megfertőződni, de nyugalomra és hidegvérre van szükségük.

Moszkvában beváltak a kijárási korlátozások

Mihail Mursako orosz egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése egyenletes, hatékonyak voltak a kijárási korlátozások. A 12,5 milliós lakosságú orosz fővárosban az azonosított fertőzöttek száma hétfőre 2026-tal 26 350-re, a halálos áldozatoké 28-cal 204-re, a gyógyultaké pedig 75-tel 1838-ra nőtt. Az újonnan fertőzöttek csaknem fele 45 évnél fiatalabb.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes kijelentette, hogy a gyógyultakat vérplazmaadásra ösztönzik, a donoroknak a főváros 150 milliliterenként 1250 rubelt, valamennyivel több mint ötezer forintot fizet a plazmáért. 

Nagy-Britanniában a kormányt kritizálják a késlekedés miatt

Kórházvezetők kritizálják a kormányt annak nyilatkozatai miatt Nagy-Britanniában. A fő ok a megfelelő védőeszközök hiánya, sok helyen szerintük csak „kritikus mennyiség” áll rendelkezésre, miközben az ország vezetői szerint minden rendben van. Illetve azt is felróják Boris Johnson miniszterelnöknek, hogy a járvány kezdetén öt vészhelyzeti egyeztetést is kihagyott. Korábban a kormány ezt azzal magyarázta, hogy a miniszterelnök maga is érintett volt a betegségben, de az orvosok szerint még jóval korábbi egyeztetésekről van szó. 

Arra kérik a kormányt, hogy ne tegyenek felelőtlen kijelentéseket, például ne mondják, hogy rengeteg védőruha érkezett az országba, amíg meg nem győződtek arról, hogy azok a köpenyek olyanok, amik megfelelnek a követelményeknek, és a frontvonalban dolgozók használni tudják. 

Nagy-Britanniában az igazolt megbetegedések száma meghaladta a 121 ezer főt, 16 095 halálos áldozata van a vírusnak. 

Németországban napok óta csökken az új megbetegedések száma, néhány bolt újranyithat

1774 új megbetegedést regisztráltak Németországban, ez napok óta a legalacsonyabb szám. A legfrissebb adatok szerint az országban 141 672 főnél igazolták a fertőzést. A halálos áldozatok száma 24 óra alatt 110 fővel 4400 főre emelkedett. A Robert Koch Intézet közölte, hogy számítanak arra, hogy a napokban emelkedni fognak a számok, ugyanis néhány labor késik az eredmények továbbításával, de így is úgy tűnik, hogy lassan ugyan, de csökken az új esetek száma. 

Újra kinyithatnak a 800 négyeztméternél kisebb alapterületű üzletek, amennyiben betartják a megfelelő higiéniai utasításokat, és sikerül megoldani, hogy az emberek megfelelő távolságban legyenek egymástól. Könyvesboltok, autóalkatrész kereskedések, bicikliüzletek is kinyithatnak, sőt néhol az állatkertek is újra látogathatóak.  A korlátozások enyhítése minden szövetségi államban más. 

Bajorországban kötelező lett az orrot és szájat eltakaró maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, ez kiemelt fontosságú, hogy elkerüljék a további fertőzéseket. 

A franciák még hosszú ideig nem élhetnek úgy, mint korábban

Franciaországban, ahol csütörtökön tetőzött a járvány, 154 098 volt a fertőzöttek száma, a halottak száma közelít a húszezerhez, 19 744 volt hétfő reggel. A franciák valószínűleg még hosszú ideig nem élhetnek úgy, mint korábban, mondta vasárnap Edouard Philippe miniszterelnök. Az egészségügyi válság még nem ért véget, tette hozzá. „A járvánnyal szemben győzelemre állunk, a helyzet lassan és fokozatosan, de biztosan javul” – mondta, miután a kórházi betegek száma immáron ötödik napja csökkent.

Ausztráliában újranyitnak az iskolák

Ausztrália északi részein hétfőtől újra kötelező fizikailag is megjelenni az iskolákban. A ritkán lakott területen kevés megbetegedést regisztráltak, a 28 esetből 11-en pedig már felépültek. A hatóságok 3600 tesztet végeztek a 229 ezer lakosú környéken. Ez az egyetlen olyan terület Ausztráliából, ahonnan nem jelentettek halálos esetet.

Syndeyben pedig újranyitnak a strandok, de nem szórakozásra, a hivatalos indoklás szerint csak testedzés miatt lehet látogatni a partot. 

Norvégiában újra bölcsődék és óvodák nyitottak újra

A norvégok is enyhítenek az eddigi korlátozásokon, az öt hete bezárt óvodák és bölcsődék közül sok kinyitott hétfőn. 

Norvégiában hétfőn újranyitott a koronavírus-járvány miatt öt hete bezáratott számos óvoda és bölcsőde. Erna Solberg miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a fokozatos nyitással továbbra is ellenőrzés alatt tartják a járványt. 

Az NTB norvég hírügynökség szerint a mintegy 650 oslói óvoda fele nyitott újra hétfőn, várhatóan ez az arány szerdáig 90 százalékra fog emelkedni. Mintegy 275 ezer gyereket érintett az óvodák és bölcsődék márciusi bezáratása. A jövő héten az általános iskolák alsó tagozatait nyitják meg.

Hétfőn újranyithattak a fodrászszalonok, a fogorvosi és a pszichológusi rendelők, illetve az optikusok is.

A skandináv államban eddig 7103 fertőzöttet azonosítottak, és 169-en hunytak el a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Új-Zélandon öt nappal meghosszabbították a szigorú korlátozásokat

Bár az eredményeik jók, és úgy tűnik, sikerült megakadályozni a tömeges fertőzéseket, Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern bejelentette, hogy öt nappal meghosszabbítják a korlátozásokat. Az országban 85 ezer tesztet végeztek eddig, és sikerült a halálozási rátát is nagyon alacsonyan tartani.  A tervek szerint jövő hétfőtől már enyhítenek, újranyithatnak az iskolák, a strandok, és elviteles életrendelésre is lesz újra lehetőség, valamint 10 fő vehet majd részt temetéseken és esküvőkön. 

Szingapúrban a második hullám megbetegedéseit kezelik, Indiában júniusra várják a tetőzést

Szingapúrban a járvány második hulláma ellen küzdenek, a fertőzés egy munkásszállón ütötte fel a fejét, ahol az emberek zsúfolt hálótermekben alszanak. 544 új esetet ebből a közösségből regisztráltak. Indiában a  járványügyi szakemberek előrejelzése szerint június előtt nem várható a vírus tetőzése az országban. Részletes ázsiai összefoglalónkat itt olvashatja.

Az íreknél még nem haltak meg annyian, mint az elmúlt 24 órában

Írországban hétfőn jelentették a legtöbb új halálesetet a járvány kezdete óta, összesen 77-et, a korábbi negatív rekord 44 haláleset volt. Az országban eddig összesen 15652 fertőzöttet regisztráltak, a hétfői újabb 77 halottal már 687-en vesztették életüket a koronavírus következtében. Az elmúlt 24 órában 401 új esetet fedeztek fel az írek, viszont április 8. óta nem volt ilyen alacsonya a napi esetszám. 

Rovatok