Index Vakbarát Hírportál

Leghamarabb júniusban tetőzhet a vírus Indiában

2020. április 20., hétfő 09:14

Az országban enyhítenek az eddigi szigorú intézkedéseken, hétfőtől már kinyithatnak gyárak és gazdaságok, amiket látogathatnak a vendégmunkások is. Közben egyre több fertőzöttet regisztrálnak, tetőzés június előtt nem várható.

India

Noha két napja kétezer új fertőzötthöz közeli adatokról írt a Worldometer, az Associated Press most azt közölte: Indiában hétfőn tették közzé az eddigi legnagyobb napi új esetszámot, miközben a világ egyik legszigorúbb lezárásait eszközölő kormány épp hétfőtől enyhített néhány korlátozáson a gazdaság érdekében. 

Az elmúlt 24 órában 1553 esetet regisztráltak az országban, ezzel 17 ezer fölé emelkedett az eddig regisztrált koronavírusos esetek száma. Idáig összesen legalább 543 ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt. A járványügyi szakemberek előrejelzése szerint június előtt nem várható a vírus tetőzése az országban. 

India március 24-én záratta be az országban a nem létfontosságú üzleteket, és mind az 1,3 milliárd lakosra kiterjedő kijárási tilalmat vezetett be, március 25-től pedig az egész országot lezárták. A légi, közúti és vasúti közlekedést is felfüggesztették. Bő egy hete azt írtuk, hogy India még mindig viszonylag a járvány elején jár, Narenda Modi miniszterelnök szerint a következő három-négy hét kritikus lesz, ekkor fog kiderülni, mekkora hatásuk van a közösségi érintkezést korlátozó lépéseknek. Ha a járvány elszabadulna a különösen nagy népsűrűségű országban, az szakértők szerint humanitárius katasztrófához vezethetne.

A lazítás elsősorban a munkavégzésre vonatkozik, limitált mennyiségben ugyan, de kinyithatnak már gyárak és gazdaságok – legalábbis azok, ahol tudják tartani a megfelelő távolságot az alkalmazottak, illetve eleget tudnak tenni a munkáltatók a higiéniai előírásoknak. A vendégmunkások is elutazhatnak majd a munkahelyükre, ha az abban az államban található, ahol élnek.

Japán

A halottak számának legmagasabb napi növekedését regisztrálták hétfőn Japánban, miközben a fertőzöttek száma is folyamatosan növekszik. Az elmúlt 24 órában 25 haláleset történt, már 276-an haltak meg a járvány következében. Legkevesebb 11 137 fertőzöttet azonosítottak. A legtöbb fertőzést a fővárosból, Tokióból jelentették.

Az elmúlt héten az ország teljes területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot, hogy lassítsák új koronavírus-járvány terjedését. A fertőzöttek számának napi növekedése ennek ellenére 400 felett van, a legmagasabb április 11-én volt 501 esettel.

Szingapúr

Nagyjából egy hónapja még úgy tűnt, hogy Szingapúr minden országnak példa lehet, aztán megérkezett a megbetegedések második hulláma. Vasárnap délig 596 új esetet regisztráltak, így 6588-ra nőtt az igazolt megbetegedések száma, 11-en haltak meg. Az új hullámot valószínűleg az okozta, hogy figyelmen kívül hagyták a vendégmunkások közösségét, akik legtöbbször közös hálótermekben alszanak. A mostani megbetegedések közül 544 vendégmunkás. A hatóságok adatai szerint 2921-en vannak kórházban, 22-en kritikus állapotban. 2888 esetnél pedig csak enyhék a tünetek, így ők otthon, izolációban gyógyulnak.

Kína

A vírus kiindulópontjának tartott Kínában már harmadik napja nem regisztráltak új, koronavírussal összefüggő halálesetet, írja a Guardian a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése alapján. A napi új esetek száma ismét visszább esett: míg szombaton 16 beteget, addig vasárnap csak 12-t regisztráltak, valamint írtak 49 aszimptomatikus esetről is. A 12-ből 8 esetnél külföldről hozták be a fertőzést, négy esetben pedig helyi megfertőzöttségről számoltak be: ezek közül hármat Hejlungcsiang tartományban, egyet pedig Belső-Mongóliában regisztráltak. 

Hongkong

A különleges közigazgatású területről nem érkezett új fertőzöttről hír hétfőre. A legutolsó olyan nap, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet, március 5-e volt, írja a Guardian. A városállamban idáig mindössze 1206 fertőzöttről tudnak úgy, hogy az első hónapokban 100 alatt tudták tartani a fertőzések számát – aztán ez megugrott, amikor márciusban tömegével érkeztek haza az ott élők a tengerentúlról. Hongkongban továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben, amik tiltják a csoportosulásokat, és előírják a zárvatartást az edzőtermek, bárok, pubok és más kényelmi üzletek számára. 

Irán

Hiába lassul a járvány terjedése Iránban, már második nap emelkedett a koronavírus következtében elhunytak száma:  vasárnap 87-en haltak meg, az elmúlt 24 órában pedig 91-en, ezzel a halálos áldozatok száma 5209-re emelkedett. Az iráni hatóságok közlése szerint vasárnap dél óta 1294 új esetet diagnosztizáltak. Iránban eddig a hivatalos adatok szerint 83 505 embernél mutatták ki az új koronavírust, de érdemes ezeket az adatokat némi fenntartással kezelni. 

A március végén bevezetett szigorú korlátozó intézkedéseket elkezdte fokozaton lazítani az iráni kormány. Április 11. óta engedélyezik a vállalatok működésének fokozatos újraindítását. Első körben a kisebb vállalkozások és boltok nyithattak újra, majd  Teheránban ismét kinyithattak a vírus terjedése szempontjából "közepes kockázatúnak" minősített üzletek, például a piacok és a bevásárlóközpontok. Az iráni egészségügyi minisztérium arra figyelmeztet, hogy a gazdaság újraindulása miatt még jobban kell figyelni a járványügyi szabályok betartására. 

Arról, hogy Európában hogyan alakul a vírus, itt olvashat , a betegség terjedését pedig az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonjainkon tudja követni:

Rovatok