Index Vakbarát Hírportál

Olaszország fellélegezhet, május 4-én megkezdik a korlátozások enyhítését

2020. április 21., kedd 09:49

Kulcsfontosságú lépéshez ért el Olaszország a koronavírus-járvány kezelésében, az első európai gócpontnak számító ország ugyanis rövidesen, május 4-től kezdve megkezdi a járvány kezelése miatt hozott korlátozások enyhítését – jelentette be kedden az ország miniszterelnöke, Giuseppe Conte egy nappal azután, hogy a járvány kitörése óta először csökkent az országban az aktív koronavírusos esetek száma.

Conte arról írt: szeretné azt mondani, hogy mindent nyissanak újra, azonnal, akár már szerda reggeltől, de ez felelőtlen döntés lenne, és csak újra elszabadítaná a járványt, semmissé téve minden eddigi erőfeszítést. Éppen ezért egy országos tervet kell követni, ami természetesen figyelembe veszi majd a területi helyzetképeket is.

A miniszterelnök szerint a lazítás terve a szakértők adatelemzése alapján áll majd össze, de igyekeznek az állampolgárok és egyes termelői ágazatok véleményére is hallgatni.

Az enyhítés önmagában hordozza azt is, hogy tudatosan vállaljuk a járványgörbe újbóli emelkedését, így fel kell készülnünk arra, hogy ezt irányítás alatt, a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, hogy elviselhető legyen a fertőzés további terjedése

– tette hozzá Conte, aki szerint a hát második felében kezdhetik el ismertetni a terv részleteit.

Olaszországban március 9-én léptek életbe a kijárási korlátozások, azóta csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonaikat az állampolgárok. Március 22. óta csak a kormány által nélkülözhetetlennek minősített szektorok működhetnek, így a legtöbb üzlet bezárt, óriási károkat okozva az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának.

Olaszországban a hétfői adatok alapján eddig 181 228 új típusú koronavírusos megbetegedést regisztráltak, az áldozatok száma 24 114, a gyógyultaké 48 877.

Rovatok