Index Vakbarát Hírportál

Trump után az ausztrál miniszterelnök is a WHO körmére nézne

2020. április 22., szerda 16:59 | aznap frissítve

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett a koronavírus eredetének felderítése érdekében az ausztrál miniszterelnök az amerikai és a francia elnökkel, valamint a német kormányfővel folytatott szerdai telefonbeszélgetéseiben – írja az MTI.

Scott Morrison olyan független értékelést szeretne, amely a kórokozó megjelenésére adott első kínai válaszra és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reakciójára is kitér. Az ausztrál miniszterelnök azt is közölte, hogy Donald Trump amerikai elnökkel a WHO szerepéről és a nemzetközi válaszintézkedések átláthatóságának, hatékonyságának javításáról beszéltek.

Peking reakciója szerint az ausztrál vezetés Washington utasításait követi, ezért bírálták az ausztrál elnök kezdeményezését.

Emmanuel Macron francia államfő szerint most nincs itt az ideje egy ilyen vizsgálatnak. Bár Macron azt mondta, valóban voltak kezdetben bizonyos kérdéses ügyek, most az összetartásra kell helyezni  a hangsúlyt. A francia államfő szerint ettől függetlenül fontos, hogy minden félnek átlátható módon kell eljárnia.

Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet is számos bírálat érte amiatt, ahogy a koronavírus-járványt kezelték. Donald Trump április közepén bejelentette: az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mivel az ENSZ szakosított szervezete szerinte nem megfelelően reagált a járványra, és Kína érdekeit védte.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója korábban azt mondta, hogy a válság végét követően értékelni fogják annak a kezelését is.

A vírus a tavaly decemberi megjelenése óta 2,5 millió embert fertőzött meg világszerte, a halottak száma megközelíti a 180 ezret.

Rovatok